Niedopieczona karkówka będzie twarda i gumowata, a pieczona zbyt długo stanie się wysuszona. Sposobem na poradzenie sobie z twardością włókien jest marynata. Przygotowane w ten sposób mięso ma lepszą, czyli mniej zwartą strukturę, i oczywiście zupełnie inaczej smakuje. 

Soczysta karkówka - czyli jak marynować mięso?

Marynowane plastry karkówki powinny być podobnej grubości, dzięki czemu marynata wchłonie się równomiernie. Dla ułatwienia tego wzbogacającego smak procesu grubsze kawałki mięsa można ponakłuwać widelcem, nożem lub szpikulcem. Dzięki temu marynata szybciej i skuteczniej wniknie w głąb karkówki. Mięso w trakcie marynowania powinno być całkowicie pokryte sosem. Jeśli to niemożliwe, to nic straconego. Po prostu co jakiś czas obracaj plastry, by po równo z obu stron leżały w przyprawach. Zawsze marynuj w lodówce! Mięso wraz z marynatą szczelnie zamknij w szklanym bądź plastikowym pojemniku lub w plastikowej torebce do żywności. 

Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! fot. shutterstock

Dobra marynata ma w sobie… sól! 

Sól jest bardzo ważnym elementem każdej marynaty. Osłabia strukturę mięsa i rozpuszcza część białek, co jest szczególnie ważne w przypadku karkówki. Sól zmniejsza kurczenie się mięsa w trakcie grillowania i sprawia, że jest bardziej miękkie. Ocet i sok z cytryny mają działanie podobnie do soli, również sprawiając, że mięso jest miększe i bardziej kruche. Spoiler alert! Karkówka zbyt długo przechowywana w kwaśnej marynacie nie tylko może stać się kwaśna, ale też straci swoją apetyczną strukturę. 

Słodko, słono i kwaśno

Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami, możesz pobawić się różnymi składnikami, by uzyskać słodką, słoną lub kwaśną marynatę. 

Słodycz zapewnia cukier trzcinowy, miód, syrop klonowy czy słodka papryka. Ostrzejsze i bardziej pikantne nuty to kardamon, pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne, chili, cebula, imbir czy kurkuma. Kwaskowatości szukaj w soku z cytryny, limonki, occie winnym lub jabłkowym czy wytrawnym winie. Będzie dobrze współgrała z mlekiem kokosowym, szpinakiem, kolendrą czy naturalnym jogurtem. Odczyn kwasowy znajdziecie również w piwie, które dodatkowo zawiera sporo cukru.  Podstawą marynaty jest najczęściej olej (rzepakowy, ryżowy, słonecznikowy) lub ocet winny, ale w bardziej kreatywnych przepisach sprawdzi się jogurt, sos pomidorowy czy nawet masło orzechowe. 

Karkówka w stylu BBQ

Jeśli nie masz w domu sosu Worcestershire, możesz go zastąpić: sosem sojowym, sosem rybnym, octem sherry lub pastą miso. 

Sos BBQ. Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Sos BBQ. Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! fot. Shutterstock


 

Marynata BBQ do karkówki - składniki:

  • szklanka drobno posiekanej cebuli
  • szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka sosu Worcestershire 
  • od 1/8 do 1/4 łyżeczki płatków papryki chili / pokruszonej papryki chili

Marynata BBQ do karkówki - przepis:

Wymieszaj wszystkie składniki razem. Zamarynuj w lodówce przez 6 godzin lub przez całą noc.

Karkówka z masłem orzechowym 

Marynata z masłem orzechowym - składniki:

  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka kardamonu mielonego
  • 10-15 orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • pół łyżeczki soli 

Marynata z masłem orzechowym. Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Marynata z masłem orzechowym. Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! for. shutterstock

Marynata z masłem orzechowym - przepis: 

Dokładnie wymieszaj składniki, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj więcej oleju. Na koniec dorzuć orzechy włoskie. Orzechy obtoczone w marynacie włóż w małe nacięcia w mięsie. Tak przygotowane mięso marynuj całą noc.

Karkówka z burbonem i brązowym cukrem 

Pikantna, bogata, słodka i harmonijna w smaku -  ten przepis na marynatę z brązowym cukrem i burbonem to, zadeklaruję dość odważnie, marzenie miłośnika whisky (i nie tylko!)! Mocny smak alkoholu złagodzą, ale nie zagłuszą pikantny ocet i musztarda, a brązowy cukier wydobędzie słodkie nuty burbona. Marynuj przynajmniej 12 godzin, a nawet dobę. 

Marynata z burbonem i brązowym cukrem - składniki:

na kilogram mięsa:

  • pół szklanki burbona 
  • ? szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 3 posiekane lub starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego, posiekanego  rozmarynu 
  • szczypta pokruszonych płatków czerwonej, ostrej papryki
  • sól i pieprz

Dodaj wszystkie składniki do miski, pomieszaj i… gotowe! 

Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! fot. shutterstock


 

Karkówka w stylu koreańskim z kimchi 

Jeśli lubisz azjatyckie smaki i nosisz w sercu miłość do fermentowanych składników, to karkówka po koreańsku jest dla Ciebie. Kimchi, ryż, pasta ssamjang, słodki sos sojowy, glony nori… Czy potrzebujesz więcej argumentów? 

Karkówa w stylu koreańskim. Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Karkówa w stylu koreańskim. Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! fot. shutterstock

Karkówka w stylu koreańskim z kimchi  - składniki:

  • 5 kotletów z karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki koreańskiej pasty ssamjang
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego, syropu z agawy lub miodu
  • pół łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu sojowego lub sosu kecap manis
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 5 arkuszy glonów nori
  • 200 g kimchi
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
  • 5 łyżek pasty ssamjang

Karkówka w stylu koreańskim z kimchi  - przepis:

W naczyniu wymieszaj pastę ssamjang, pastę imbirowo-czosnkową, pieprz, syrop kukurydziany, tajski słodki sos sojowy, sos worcestershire oraz olej sezamowy. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Upieczoną na grillu karkówkę możesz zjeść od razu lub zaserwować ją zawiniętą w sałatę i nori. Na liściu sałaty ułóż arkusz nori, a na nim płaską, cienką warstwę ugotowanego ryżu.  Ryż posmaruj pastą ssamjang i ułóż na tym karkówkę pokrojoną na cienkie paski i posiekane kimchi. Całość zawiń w rulon niczym japońskie temaki. 

Karkówka z curry i miodem 

Czyli aromatyczne połączenie słodyczy i ostrości! Można pokusić się o zastąpienie miodu pulpą mango, która również świetnie czuje się w towarzystwie indyjskich przypraw. Przepis na 6 plastrów karkówki: 

Marynata do karkówki z curry i miodem - składniki:

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyki oleju (np. rzepakowy)
  • 4 łyżki przyprawy garam masala, 
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka pieprzu

Marynata do karkówki z curry i miodem - przepis:

Wymieszaj miód, olej, garam masala, sól i pieprz. Mięso natrzyj marynatą i umieść na kilka godzin lub nawet na całą noc w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret!Idealna karkówka z grilla, odkryj jej sekret! fot. shutterstock

Karkówka w piwie z jałowcem

Jałowiec ma leśny zapach i słodki, a zarazem gorzkawo-palący, łagodnie korzenny smak. 

Marynata do karkówki z piwem i jałowcem - składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • szklanka jasnego piwa 
  • 2 liście laurowe 
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 5 suszonych owoców jałowca
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli

Marynata do karkówki z piwem i jałowcem - przepis: 

Piwo wymieszaj z olejem, solą, kminkiem, jałowcem, rozgniecionymi ziarnami pieprzu i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zamarynuj w lodówce przez kilka godzin.