Roślinne nuggetsy i skrzydełka
Szukając roślinnych inspiracji, często stajemy przed problemem: co jeść zamiast burgera, steka, kurczaka, czy ukochanej kiełbaski? Co wrzucić na grilla? Z pomocą przychodzą nam nazwy dań, które służą jako wskazówka, jakich smaków i konsystencji możemy się po nich spodziewać. Czy życie nie staje się wtedy prostsze? Nazwy jak nuggetsy z pieczarek lub skrzydełka z kalafiora na pewno nie zawiodą żadnego mięsożercy, ale pomogą mu odnaleźć się w świecie roślinnych zamienników.
Przepis na nuggetsy z pieczarek
Dodatkowa zaleta roślinnej wersji nuggetsów? 100 g pieczarek to zaledwie ok. 22 kalorie, podczas gdy 100 g kurczaka to 239 kalorii. Ciekawym dodatkiem do panierki są płatki drożdżowe, które nie tylko poprawiają proces wyrabiania ciasta, ale też nadają serowego posmaku.
Nuggetsy z pieczarek (kilkanaście sztuk) - składniki:
- 4 duże pieczarki
- parmezan (100 g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- pół szklanki nerkowców lub migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek w proszku
- kilka łyżek z mąki z ciecierzycy bądź jaglanej (kleik z siemienia lnianego też się sprawdzi)
Jak przygotować nuggetsy z pieczarek:
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na plastry o grubości 1-2 cm. W małej misce wymieszaj składniki na panierkę: starty parmezan i płatki drożdżowe z siemieniem lnianym, zblendowanymi na proszek nerkowcami lub migdałami i przyprawami. Do miski wbij 2 jajka i wymieszaj jak na jajecznicę. Pokrojone pieczarki zanurzaj w jajku, następnie w panierce i układaj na foliowej tacce na ruszcie lub, jeśli pogoda nie dopisała, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku. Piecz około 10-15 minut. Nuggetsy powinny zrobić się lekko brązowe.
Skrzydełka z kalafiora. Nuggetsy z pieczarek, stek z tofu i szaszłyki z tempehem, czyli grillowanie bez kiełbaski! for. shutterstock
Przepis na skrzydełka z kalafiora
Skrzydełka z kalafiora - składniki:
- główka kalafiora (liście możesz wykorzystać w przepisie poniżej na chipsy z liści kalafiora)
- 1 szklanka mąki
- 1¼ szklanki wody lub mleka krowiego albo roślinnego
- 2½ łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- ewentualnie: pół łyżeczki pieprzu cayenne
- kilka garści płatków kukurydzianych
- sól
- pieprz
Jak zrobić skrzydełka z kalafiora
Kalafiora obierz z liści i główki pokrój na małe kawałki - do zjedzenia na jeden gryz. Ugotuj kalafiora na parze, tak by był al dente, czyli trochę miękki, ale zdecydowanie nie rozgotowany. Mąkę wymieszaj z przyprawami, a następnie zmiksuj na gładkie ciasto z wodą lub mlekiem. Płatki kukurydziane pokrusz w oddzielnej misce. Kalafiora najpierw zamocz w mącznym cieście, a następnie w płatkach. Układaj na foliowej tacce na ruszcie lub na blachę wyłożoną papierem w piekarniku. Skrzydełka powinny być złociste i chrupiące po mniej więcej 15 minutach.
Less waste, czyli przepis na chipsy z liści kalafiora
Skoro da się zrobić chipsy z jarmużu, to czemu nie z liści kalafiora? Warunek konieczny: wybierz ładne i zielone. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a na stole pojawi się dodatkowa, niskokaloryczna przekąska!
Chipsy z liści kalafiora - składniki:
- liście kalafiora
- odrobina oleju
- sól
- pieprz
Jak zrobić chipsy z liści kalafiora:
Liście umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki. Skrop olejem, posól i popieprz. Wymieszaj wszystko rękami. Liście ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku tak, aby się nie dotykały. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i od razu wyłącz piekarnik. Liście trzymaj w piekarniku przez kilka minut, ale sprawdzaj co chwilę, w jakim są stanie, bo mogą łatwo się spalić.
Przepis na szaszłyki z tempehem i sosem BBQ
Tempeh (czyt. tem-pay albo tempé) wytwarzany jest z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Jest takim mniej popularnym, przynajmniej w Polsce, kuzynem tofu. Dzięki fermentacji tempeh jest łatwo przyswajalny i lekkostrawny, a do tego bogaty w białko. Zawiera aż 19,5% białka (i 193 kcal w 100g), a więc niewiele mniej niż kurczak, który ma go ok. 21% (i ok. 239 kcal w 100g). To zdecydowanie dobra alternatywa dla mięsa lub nabiału.
Nuggetsy z pieczarek, stek z tofu i szaszłyki z tempehem, czyli grillowanie bez kiełbaski! fot. shutterstock
Szaszłyki z tempehem i sosem BBQ - składniki (4 sztuki):
- 200 g tempehu
- czerwona, żółta lub zielona papryka
- czerwona cebula
- pół ananasa
- pół średniej cukinii
- kilka pieczarek
Sos BBQ - składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 1,5 szklanki świeżych)
- 3 łyżki octu winnego jasnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Jak zrobić szaszłyki z tempehem i sosem BBQ
Najpierw sos! Wszystkie składniki umieść w garnku i wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Tempeh pokrój w kostkę i odstaw do miseczki z sosem BBQ do zamarynowania. Pokrój warzywa: cukinię w grube talarki, paprykę w ćwiartki lub kwadraty, a cebulę na osiem cząstek. Ananasa pokrój w kostkę. Składniki kolejno wbijaj na patyk do szaszłyków. Gotowego szaszłyka polej sosem BBQ i układaj na grillu. Poczekaj, aż wszystkie warzywa i tempeh się zarumienią.
Przepis na steki z tofu
Marynata z sosu sojowego to najprostszy sposób na podkręcenie smaku. Sprawdzi się też jako sos do warzyw.
Steki z tofu - składniki:
- 2 kostki tofu
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pół cebuli
- 3 młode cebule dymki
- czerwona ostra suszona papryczka
- pęczek pietruszki
Nuggetsy z pieczarek, stek z tofu i szaszłyki z tempehem, czyli grillowanie bez kiełbaski! fot. shutterstock
Jak przygotować steki z tofu
W misce dobrze wymieszaj sos sojowy, olej, syrop klonowy oraz bardzo drobno posiekany czosnek, cebulę i cebule dymki. Tofu pokrój na plastry o grubości 1-1,5 cm i włóż do marynaty na mniej więcej 2 godziny. Grilluj z obu stron, a przed podaniem polej "steki" marynatą.
Przepis na pieczone ziemniaki Hasselback z sosem ziołowym
Pieczone ziemniaki z grilla to zawsze dobry pomysł. Zamiast wszystkim doskonale znanych, zawijanych w folię warto zrobić ziemniaki Hasselback. Pieczone w naczyniu żaroodpornym i pod pokrywą będą kusząco chrupiące.
Pieczone ziemniaki Hasselback z sosem ziołowym - składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- sól
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Nuggetsy z pieczarek, stek z tofu i szaszłyki z tempehem, czyli grillowanie bez kiełbaski! fot. shutterstock
Jak przygotować pieczone ziemniaki Hasselback z sosem ziołowym
Ziemniaki ze skórką wyszoruj i umyj, a następnie pozwól im wyschnąć. Ponacinaj ziemniaki, tworząc w miarę równe plasterki szerokości 1-2 mm. Ułóż na tacce do pieczenia. Posmaruj ziemniaki olejem i posyp solą. Piecz ok. 40-45 min, aż będą rumiane i miękkie. Weź pod uwagę, że czas pieczenia zależy m.in. od odmiany i wielkości ziemniaków. Czas na sos! Wymieszaj posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, odrobinę soli i olej. Upieczone ziemniaki serwuj z sosem.
Deser z grilla, czyli przepis na grillowany banan z czekoladą i piankami marshmallow
Smażone banany to słodki i stosunkowo niskokaloryczny deser. Czemu nie spróbować ich w opcji grillowanej! Jeśli masz ochotę na odrobinę rozpusty, to pieczone banany zaserwuj nie tylko z czekoladą i piankami marshmallow, ale również kulką lodów.
Nuggetsy z pieczarek, stek z tofu i szaszłyki z tempehem, czyli grillowanie bez kiełbaski! fot. shutterstock
Grillowany banan z czekoladą i piankami marshmallow - składniki:
- 3 banany
- 150 g pokruszonej gorzkiej czekolady
- 100 g borówek lub truskawek
- 150 g pianek marshmallows
Jak przygotować grillowany banan z czekoladą i piankami marshmallow
Wykonaj głębokie nacięcie wzdłuż wewnętrznej krzywizny każdego banana. Borówki i truskawki umyj i pokrój na małe kawałki. Nacięte banany faszeruj kawałkami czekolady, piankami i owocami. Banany zawiń w folię aluminiową i grilluj przez 5-10 minut.
>> Co wrzucić na grilla
wrzucić na (kogo? co?), a zatem na grill, a nie na grilla (kogo? czego?). Takich kwiatków jest w treści tekstu całkiem sporo.
Też nie wiem i chyba tego już nie lubię!