Roślinne nuggetsy i skrzydełka
Szukając roślinnych inspiracji, często stajemy przed problemem: co jeść zamiast burgera, steka, kurczaka, czy ukochanej kiełbaski? Co wrzucić na grilla? Z pomocą przychodzą nam nazwy dań, które służą jako wskazówka, jakich smaków i konsystencji możemy się po nich spodziewać. Czy życie nie staje się wtedy prostsze? Nazwy jak nuggetsy z pieczarek lub skrzydełka z kalafiora na pewno nie zawiodą żadnego mięsożercy, ale pomogą mu odnaleźć się w świecie roślinnych zamienników.
Przepis na nuggetsy z pieczarek
Dodatkowa zaleta roślinnej wersji nuggetsów? 100 g pieczarek to zaledwie ok. 22 kalorie, podczas gdy 100 g kurczaka to 239 kalorii. Ciekawym dodatkiem do panierki są płatki drożdżowe, które nie tylko poprawiają proces wyrabiania ciasta, ale też nadają serowego posmaku.
Nuggetsy z pieczarek (kilkanaście sztuk) - składniki:
- 4 duże pieczarki
- parmezan (100 g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- pół szklanki nerkowców lub migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek w proszku
- kilka łyżek z mąki z ciecierzycy bądź jaglanej (kleik z siemienia lnianego też się sprawdzi)
Jak przygotować nuggetsy z pieczarek:
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na plastry o grubości 1-2 cm. W małej misce wymieszaj składniki na panierkę: starty parmezan i płatki drożdżowe z siemieniem lnianym, zblendowanymi na proszek nerkowcami lub migdałami i przyprawami. Do miski wbij 2 jajka i wymieszaj jak na jajecznicę. Pokrojone pieczarki zanurzaj w jajku, następnie w panierce i układaj na foliowej tacce na ruszcie lub, jeśli pogoda nie dopisała, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku. Piecz około 10-15 minut. Nuggetsy powinny zrobić się lekko brązowe.
Przepis na skrzydełka z kalafiora
Skrzydełka z kalafiora - składniki:
- główka kalafiora (liście możesz wykorzystać w przepisie poniżej na chipsy z liści kalafiora)
- 1 szklanka mąki
- 1¼ szklanki wody lub mleka krowiego albo roślinnego
- 2½ łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- ewentualnie: pół łyżeczki pieprzu cayenne
- kilka garści płatków kukurydzianych
- sól
- pieprz
Jak zrobić skrzydełka z kalafiora
Kalafiora obierz z liści i główki pokrój na małe kawałki - do zjedzenia na jeden gryz. Ugotuj kalafiora na parze, tak by był al dente, czyli trochę miękki, ale zdecydowanie nie rozgotowany. Mąkę wymieszaj z przyprawami, a następnie zmiksuj na gładkie ciasto z wodą lub mlekiem. Płatki kukurydziane pokrusz w oddzielnej misce. Kalafiora najpierw zamocz w mącznym cieście, a następnie w płatkach. Układaj na foliowej tacce na ruszcie lub na blachę wyłożoną papierem w piekarniku. Skrzydełka powinny być złociste i chrupiące po mniej więcej 15 minutach.
Less waste, czyli przepis na chipsy z liści kalafiora
Skoro da się zrobić chipsy z jarmużu, to czemu nie z liści kalafiora? Warunek konieczny: wybierz ładne i zielone. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a na stole pojawi się dodatkowa, niskokaloryczna przekąska!
Chipsy z liści kalafiora - składniki:
- liście kalafiora
- odrobina oleju
- sól
- pieprz
Jak zrobić chipsy z liści kalafiora:
Liście umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki. Skrop olejem, posól i popieprz. Wymieszaj wszystko rękami. Liście ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku tak, aby się nie dotykały. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i od razu wyłącz piekarnik. Liście trzymaj w piekarniku przez kilka minut, ale sprawdzaj co chwilę, w jakim są stanie, bo mogą łatwo się spalić.
Przepis na szaszłyki z tempehem i sosem BBQ
Tempeh (czyt. tem-pay albo tempé) wytwarzany jest z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Jest takim mniej popularnym, przynajmniej w Polsce, kuzynem tofu. Dzięki fermentacji tempeh jest łatwo przyswajalny i lekkostrawny, a do tego bogaty w białko. Zawiera aż 19,5% białka (i 193 kcal w 100g), a więc niewiele mniej niż kurczak, który ma go ok. 21% (i ok. 239 kcal w 100g). To zdecydowanie dobra alternatywa dla mięsa lub nabiału.
Szaszłyki z tempehem i sosem BBQ - składniki (4 sztuki):
- 200 g tempehu
- czerwona, żółta lub zielona papryka
- czerwona cebula
- pół ananasa
- pół średniej cukinii
- kilka pieczarek
Sos BBQ - składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 1,5 szklanki świeżych)
- 3 łyżki octu winnego jasnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Jak zrobić szaszłyki z tempehem i sosem BBQ
Najpierw sos! Wszystkie składniki umieść w garnku i wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Tempeh pokrój w kostkę i odstaw do miseczki z sosem BBQ do zamarynowania. Pokrój warzywa: cukinię w grube talarki, paprykę w ćwiartki lub kwadraty, a cebulę na osiem cząstek. Ananasa pokrój w kostkę. Składniki kolejno wbijaj na patyk do szaszłyków. Gotowego szaszłyka polej sosem BBQ i układaj na grillu. Poczekaj, aż wszystkie warzywa i tempeh się zarumienią.
Przepis na steki z tofu
Marynata z sosu sojowego to najprostszy sposób na podkręcenie smaku. Sprawdzi się też jako sos do warzyw.
Steki z tofu - składniki:
- 2 kostki tofu
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pół cebuli
- 3 młode cebule dymki
- czerwona ostra suszona papryczka
- pęczek pietruszki
Jak przygotować steki z tofu
W misce dobrze wymieszaj sos sojowy, olej, syrop klonowy oraz bardzo drobno posiekany czosnek, cebulę i cebule dymki. Tofu pokrój na plastry o grubości 1-1,5 cm i włóż do marynaty na mniej więcej 2 godziny. Grilluj z obu stron, a przed podaniem polej "steki" marynatą.
Przepis na pieczone ziemniaki Hasselback z sosem ziołowym
Pieczone ziemniaki z grilla to zawsze dobry pomysł. Zamiast wszystkim doskonale znanych, zawijanych w folię warto zrobić ziemniaki Hasselback. Pieczone w naczyniu żaroodpornym i pod pokrywą będą kusząco chrupiące.
Pieczone ziemniaki Hasselback z sosem ziołowym - składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- sól
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować pieczone ziemniaki Hasselback z sosem ziołowym
Ziemniaki ze skórką wyszoruj i umyj, a następnie pozwól im wyschnąć. Ponacinaj ziemniaki, tworząc w miarę równe plasterki szerokości 1-2 mm. Ułóż na tacce do pieczenia. Posmaruj ziemniaki olejem i posyp solą. Piecz ok. 40-45 min, aż będą rumiane i miękkie. Weź pod uwagę, że czas pieczenia zależy m.in. od odmiany i wielkości ziemniaków. Czas na sos! Wymieszaj posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, odrobinę soli i olej. Upieczone ziemniaki serwuj z sosem.
Deser z grilla, czyli przepis na grillowany banan z czekoladą i piankami marshmallow
Smażone banany to słodki i stosunkowo niskokaloryczny deser. Czemu nie spróbować ich w opcji grillowanej! Jeśli masz ochotę na odrobinę rozpusty, to pieczone banany zaserwuj nie tylko z czekoladą i piankami marshmallow, ale również kulką lodów.
Grillowany banan z czekoladą i piankami marshmallow - składniki:
- 3 banany
- 150 g pokruszonej gorzkiej czekolady
- 100 g borówek lub truskawek
- 150 g pianek marshmallows
Jak przygotować grillowany banan z czekoladą i piankami marshmallow
Wykonaj głębokie nacięcie wzdłuż wewnętrznej krzywizny każdego banana. Borówki i truskawki umyj i pokrój na małe kawałki. Nacięte banany faszeruj kawałkami czekolady, piankami i owocami. Banany zawiń w folię aluminiową i grilluj przez 5-10 minut.
Jestem weganką, dlatego nie wiem: każdy parmezan jest na prawdziwej podpuszczce?
tak, każdy, tak samo grana padano. Również niemal wszystkie szwajcarskie sery. My używamy zamiast parmezanu dojrzałego sera typu Cheddar albo robimy wegański parmezan (orzechy, sól, płatki drożdżowe). Wegetariański parmezan nazywa się Montello ale jest trudny do kupienia.
Też nie wiem i chyba tego już nie lubię!
Fermentowana soja, pochodzi z Dalekiego Wschodu, dużo prostsza do przyrządzenia niż mięso, dość smaczna i pożywna, dostępna w każdym hipermarkecie w lodówce podpisanej vege lub podobnie.
Poza tym, google zna to słowo. :)
>> Co wrzucić na grilla
wrzucić na (kogo? co?), a zatem na grill, a nie na grilla (kogo? czego?). Takich kwiatków jest w treści tekstu całkiem sporo.