Po przejedzeniu może minąć nawet trzy dni, nim znów poczujesz się jak dawniej. Ale nie martw się: jestem tu, aby ci powiedzieć, że sytuacja nie jest tak zła, jak się wydaje. Są spore szanse, że rozpięty guzik w ukochanych jeansach, które dotychczas leżały idealnie, to tylko sytuacja przejściowa, a wszystko wróci do normy po kilku dniach normalnego odżywiania. Jak przyspieszyć i ułatwić ten proces? Jest kilka sposobów! 

Dużo pij!  

Pij dużo wody – co najmniej dwa litry dziennie! To szczególnie ważne po spożyciu pokarmów bogatych w sól i cukier, ale też po wypiciu alkoholu. Jeśli picie samej wody ci nie wychodzi, dodaj cytrynę lub miętę. Możesz też zaparzyć sobie czarnej lub zielonej herbaty. Jako ratunek dla przejedzonego brzucha sprawdzają się także ziołowe napary: 

  • Majeranek - 1 łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką wrzątku. Czas parzenia: 15 minut
  • Koper włoski – torebkę kopru włoskiego zalej szklanką wrzątku. Czas parzenia: 10 minut
  • Imbir – obrany i pokrojony imbir wraz z plasterkiem cytryny zalej wrzątkiem. Czas parzenia: 15 minut
  • Melisa – 1 łyżeczkę melisy zalej szklanką wrzątku. Czas parzenia: 10 minut.
  • Rumianek - 1 łyżeczkę zalej szklanką  wrzątku. Czas parzenia: 10 minut.
  • Miętę pieprzową - 1 łyżeczkę mięty zalej szklanką wrzątku. Czas parzenia: 15 minut.

Rumianek. 'Nie jem przez tydzień!'. Czyli jak schudnąć po świątecznym objadaniu się!Rumianek. 'Nie jem przez tydzień!'. Czyli jak schudnąć po świątecznym objadaniu się! fot. pixabay

Nie przekraczaj zaleconych dawek. Wypicie 10 szklanek naparu z kopru włoskiego nie cofnie czasu, a wraz z nim tych wszystkich pochłoniętych kawałków ciasta, ale za to przekroczenie zalecanych dawek może wywołać bóle głowy i źle wpłynąć na wątrobę, której przecież chcesz pomóc. Wypijaj maksymalnie dwa napary dziennie z jednego zioła. Zawierają one różne substancje bioaktywne i spożycie kilku herbat z różnych ziół jednocześnie może spowodować niepożądane interakcje.

Błonnik i proteiny dla równowagi

Spożywaj pokarmy bogate w błonnik i jednocześnie staraj się unikać mięsa, co niekoniecznie oznacza całkowite wykluczenie tego składnika. Trzymaj się warzyw, owoców i produktów zbożowych, takich jak kasze, brązowy ryż, płatki zbożowe pszenne i żytnie czy żytnie pieczywo. Dorzuć siemię lniane tu i tam. Sięgaj też po opcje wysokobiałkowe o mniejszej zawartości tłuszczu i kalorii. "Odchudzone" proteiny są trawione powoli, przez co zapewniają uczucie sytości na dłużej. Znajdziesz je np. w wielu rybach o białym mięsie, jogurcie typu skyr lub innym "lekkim", warzywach strączkowych, białym, drobiowym mięsie bez skóry, tofu, niskotłuszczowym mleku, białkach jajek czy krewetkach

Sałatka. 'Nie jem przez tydzień!'. Czyli jak schudnąć po świątecznym objadaniu się!Sałatka. 'Nie jem przez tydzień!'. Czyli jak schudnąć po świątecznym objadaniu się! fot. pexels

Rozkręć metabolizm i trawienie 

Niektóre produkty spożywcze zawierają określone składniki odżywcze, które podkręcają metabolizm. Na tej liście znajdują się m.in.: orzechy brazylijskie, ostre papryczki, szpinak, jarmuż, brokuły, imbir, soczewica, siemię lniane zielona herbata i oczywiście kawa. Sprzymierzeńcem szybszego trawienia są natomiast przyprawy, takie jak: kurkuma, kardamon, kminek, kozieradka, cynamon, anyż, bazylia, czarnuszka, cząber, estragon, oregano, lubczyk czy pieprz. 

'Nie jem przez tydzień!'. Czyli jak schudnąć po świątecznym objadaniu się!'Nie jem przez tydzień!'. Czyli jak schudnąć po świątecznym objadaniu się! fot. pexels

Głodówka i detoks? 

"Po świętach nie jem przez tydzień" - to prawdopodobnie jedna z najczęstszych deklaracji słyszanych już niedługo po śniadaniu wielkanocnym. Na szczęście rzadko bywa prawdziwa, bo głodówka lub pomijanie posiłków jako sposób na powrót do formy po jedzeniu ponad normę to nie jest dobry pomysł. Przede wszystkim taki rollercoaster jedzeniowy, czyli najpierw objadanie się, a następnie poszczenie, sprawi, że  organizm rozregulowuje jeszcze bardziej. Nasze ciało potrzebuje wartościowego pożywienia, a wraz z nim substancji odżywczych, witamin i minerałów, by poprawnie funkcjonować. Dodatkowo zarówno przejadanie się, jak i głodzenie się to sojusznicy stresu, a tego mamy wszyscy pod dostatkiem. Zamiast odmawiać sobie jedzenia, zaplanuj sensownie lekkostrawne, wartościowe posiłki. 

Nie daj sobie też wmówić, że potrzebujesz detoksu. O ile w świątecznych potrawach nie było toksyn lub arszeniku, to twoje ciało spokojnie poradzi sobie z sytuacją, choć oczywiście można mu w tym pomóc. Poniżej znajdziesz jadłospis na trzy dni, przygotowany przez dietetyczkę Aurelię Grzywacz z myślą o dojściu do siebie po świątecznym (i nie tylko) przejedzeniu.

Dieta, którą przygotowaliśmy na 1600 kcal, ale możesz dostosować ją do potrzeb własnego organizmu. Jeśli chcesz sprawdzić, ile powinieneś jeść, koniecznie zajrzyj TUTAJ.

Rada Aurelii: Pamiętaj, że po świętach nie powinieneś się głodzić! Lekkostrawny jadłospis może pomóc, ale później najlepiej wrócić do swojej, normalnej diety!

Lekkostrawny jadłospis - dzień 1.

Śniadanie ok. 409 kcal

Pudding ryżowy z owocami leśnymi

Składniki :

  • łyżeczka ksylitolu
  • 3/4 szklanki (200 ml) mleka spożywczego 2 proc. tłuszczu
  • 1/2 garści (15 g) orzechów laskowych
  • szklanka (150 g) owoców leśnych mrożonych 
  • 3/4 łyżeczki cynamonu 
  • 2/3 łyżeczki kardamonu
  • 30 g ryżu basmati 
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Pudding ryżowy z owocami leśnymi - przepis:

Ryż gotujemy na mleku, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i słodzik. Skrobię mieszamy z ok. 50 ml wody i wlewamy do ryżu. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Przekładamy do miseczki. W czasie gotowania ryżu w drugim garnku gotujemy mieszankę owocową, aż owoce zaczną się rozpadać. Owoce przekładamy na ryż. Na wierzch dodajemy pokruszone orzechy.

Pudding ryżowy z owocami leśnymiPudding ryżowy z owocami leśnymi Shutterstock

II śniadanie ok. 447 kcal

Sałatka z burakami i ciecierzycą

Składniki:

  • 1/4 (35 g) awokado
  • burak (105 g) 
  • ząbek czosnku
  • 1/2 granatu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu
  • 65 g mozzarelli light
  • 100 g ciecierzycy z puszki, bez zalewy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z burakami i ciecierzycą - przepis:

Jeśli samodzielnie chcesz upiec lub ugotować buraki, zrób to wcześniej! Możesz też użyć kupionych w sklepie i ugotowanych już buraków.

Buraki kroimy w plasterki i ułożyć na talerzu. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę, suszone pomidory i awokado. Posypujemy porwaną w dłoniach mozzarellą, pestkami granatu.

Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką oraz pieprzem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem,

Obiad ok. 361 kcal

Wrap z serem halloumi

Składniki: 

  • 1/4 cebuli
  • 40 g ser halloumi
  • 3 pomidorki koktajlowe 
  • garść roszponki
  • Tortilla pełnoziarnista 
  • 3 łyżki ajvaru łagodnego

Wrap z serem halloumi - przepis:

Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Wykładamy na deskę do krojenia. Na ten samej patelni grillujemy ser, również bez dodatku tłuszczu. Tortille smarujemy ajvarem, kładziemy na niej warzywa oraz grillowany ser halloumi. Zawijamy w taki sposób, by nic nie wypadało. Na suchej patelni kładziemy tortillę łączeniem do dołu. Pod wpływem temperatury tortilla się sklei.

Jeśli wychodzimy z nią z domu, warto poczekać, aż wystygnie, i zawinąć ją w folię spożywczą.

Kolacja ok. 305 kcal

Pieczone warzywne placuszki

Składniki: 

  • jajko 
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • łyżeczka czosnku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 garście szpinaku
  • 3 łyżki mąki orkiszowej

Pieczone warzywne placuszki - przepis: 

Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy na gęstą masę. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki i pieczemy je 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Lekkostrawny jadłospis - dzień 2.

Śniadanie ok. 412 kcal

Tosty z halloumi i awokado

Składniki: 

  • 1/4 awokado
  • 40 g sera halloumi
  • 1/4 ogórka
  • garść rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Tosty z halloumi i awokado - przepis:

Chleb podpiec w piekarniku/ tosterze lub na patelni. Awokado rozgnieść widelcem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (dzięki temu nie będzie ciemnieć). Ser halloumi pokroić w plastry i podpiec na suchej patelni, aż się zezłoci. Grzanki posmarować pastą z awokado, położyć ser i kilka plasterków rzodkiewek, ogórka i rukolę.

II śniadanie ok. 371 kcal

Wiśniowo-czekoladowe smoothie

Składniki:

  • 1/2 banana
  • łyżka kakao 16 proc.
  • łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 łyżki masła orzechowego
  • szklanka mleka spożywczego, 2 proc. tłuszczu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 g wiśni

Wiśniowo-czekoladowe smoothie - przepis:

Wszystkie składniki dodajemy do naczynia blendera i miksujemy na gładko.

Dodatek kurkumy jest niewyczuwalny w smaku, a ma ona wiele prozdrowotnych właściwości.

Wiśniowo-czekoladowe smoothieWiśniowo-czekoladowe smoothie Shutterstock

Obiad ok. 415 kcal

Krem z buraków 

Składniki:

  • łyżka pestek dyni łuskanych
  • szklanka bulionu warzywnego
  • Burak (105 g)
  • 1/2 łyżki oleju lnianego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • 150 g jogurtu naturalnego typu skyr

Krem z buraków - przepis: 

Burak i ziemniaki ubieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Zalewamy bulionem warzywnym (lub szklanką wody i łyżeczką bulionu ze słoiczka) i blendujemy na gładki krem. Zupę podajemy wymieszaną z jogurtem, pestkami dyni i łyżką oleju lnianego. Posypujemy miętą.

Kolacja ok. 377 kcal

Tabbouleh z komosy ryżowej i groszku 

Składniki:

  • 1/2 granatu
  • 70 g groszku zielonego mrożonego
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • 1/2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 65 g sera mozzarella light
  • 30 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Tabbouleh z komosy ryżowej i groszku - przepis: 

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min. Mozzarellę rwiemy na małe kawałki. Groszek odcedzamy. Mieszamy wszystkie składniki. Zioła drobno siekamy, dodajemy do potrawy. Polewamy łyżeczką oleju lnianego. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy pestkami granatu.

Lekkostrawny jadłospis - dzień 3.

Śniadanie ok 448 kcal

Kanapka z hummusem, szpinakiem i jajkiem

Hummus - składniki:

  • 1/2 łyżki masła sezamowego tahini 
  • 50 ml wody
  • 50 g ciecierzycy z puszki bez zalewy 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Hummus - przepis: 

Ciecierzycę płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia blendera, dodajemy tahini, sok z cytryny. Blendujemy, dodając stopniowo zimną wodę do uzyskania ulubionej przez siebie konsystencji.

Dodatkowo: 

  • bułka grahamka
  • 2 garście szpinaku
  • jajko

Bułkę przekrajamy wzdłuż. smarujemy przygotowanym hummusem. Szpinak podduszamy na suchej patelni, aż zredukuje swoją objętość. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przekładamy na pieczywo z hummusem. Jajko gotujemy na półmiękko, rozkrajamy i kładziemy po pół na każdej kromce.

Kanapka z hummusem, szpinakiem i jajkiemKanapka z hummusem, szpinakiem i jajkiem Shutterstock

II śniadanie ok. 345 kcal

Ekspresowa owsianka z dżemem 

Składniki: 

  • 150 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 3 łyżeczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego
  • 5 g orzechów laskowych
  • 40 g płatków owsianych

Ekspresowa owsianka z dżemem - przepis: 

Płatki owsiane przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem do poziomu płatków i zostawiamy na kilka minut, aż zmiękną. Mieszamy z jogurtem, pokruszonymi orzechami oraz dżemem.

Obiad ok 407 kcal

Tortilla z grillowanym indykiem 

Składniki: 

  • 1/2 awokado
  • 1/4 cebuli
  • 70 g mięsa z piersi indyka bez skóry
  • 1/4 ogórka
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 2/3 oregano suszonego
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2/3 łyżeczki tymianku suszonego
  • garść rukoli
  • Tortilla pełnoziarnista

Tortilla z grillowanym indykiem - przepis:

Mięso nacieramy przyprawami i grillujemy lub pieczemy bez dodatku tłuszczu. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Dodajemy rozgniecione awokado, pokrojonego indyka, warzywa i ciasno zwijamy. Układamy łączeniem na suchej patelni, by tortilla się skleiła.

Kolacja ok 434 kcal

Sałatka z grillowanym halloumi 

Składniki:

  • 50 g borówek amerykańskich
  • 60 g sera halloumi
  • 1 i 2/3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki oleju lnianego 
  • 5 g orzechów nerkowca
  • Pomidor żółty
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • 105 g sałaty rzymskiej

Sałatka z grillowanym halloumi - przepis: 

Do miski dodajemy porwaną sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, borówki i orzechy. Ser grillujemy na suchej patelni. Wykładamy na sałatkę. Polewamy olejem lnianym, octem balsamicznym (najlepiej gęstym) i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Podajemy z kromką pełnoziarnistego chleba.