Równie rozkoszne jak delektowanie się fabułą Bridgertonów może okazać się napawanie się widokiem zniewalających, barwnych słodyczy, ciast i ciastek, którymi raczą nas kolejne odcinki. Serialowa herbaciarnia i cukiernia Gunter’s Tea Shop (tak, ta, w której książę Hastings z wielkim zaangażowaniem oblizuje łyżeczkę, kto widział, ten na pewno wie, o której scenie mowa!) to obfitość kolorowych, naszpikowanych dodatkami ciast, deserów, tortów, babeczek i najróżniejszych ciastek. Przestrzenie udekorowane niezliczonymi kwiatami i stoły zastawione świeżymi lub kandyzowanymi owocami, marcepanem, galaretkami, bezami, budyniem w pastelowych barwach, piramidami kolorowych makaroników, maślanymi ciasteczkami i wieżami ptysiów z kremem działają na wyobraźnię. Podpowiadamy, jak samemu zrobić desery godne przyjęcia u Bridgertonów. 

Przepis na torcik Czerwone Serce 

"Zbyt wysoka temperatura pieczenia zniszczy nam barwnik i ciasto będzie brązowe. Najlepsza temperatura do pieczenia biszkoptów z barwnikiem to ok. 165 st. C" - podpowiada cukiernik Bartek Boratyn. 

Torcik Czerwone Serce - składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 135 g cukru
  • 150 g mąki
  • kilka kropli różowego barwnika

Krem:

  • 250 g serka Philadelfia
  • 100 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 36 proc.
  • świeże maliny
  • liofilizowane maliny

Torcik Czerwone Serce - przepis:  

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj barwnik. Ręcznie połącz z mąką. Mąkę dosypuj w trzech partiach i mieszaj do połączenia składników.  Dosypywanie mąki w trzech partiach jest ważne, gdyż krok po kroku można dokładniej wymieszać ciasto i mieć większą kontrolę nad tym, aby nie spadała nam na dno miski. 

Ciasto wylej na papier do pieczenia i piecz w 165-170 st. C. Z gotowego, ostudzonego ciasta wykrój trzy serca. Serek Philadelfia ubij z mascarpone i śmietanką. Dodaj liofilizowane maliny. Złóż torcik, szprycując krem sernikowy do środka, przekładając świeżymi malinami. Udekoruj owocami i płatkami róż.

(autor: Bartek Boratyn Pâtissier)

Torcik Czerwone Serce. Jakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwa.Torcik Czerwone Serce. Jakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwa. fot. Bartek Boratyn

Eklerki artystyczne z malinami i kremem patissiere 

"Crème pâtissière to klasyczny, delikatny francuski krem cukierniczy, który ma swoje korzenie we Włoszech. Przygotowuje się go na wysokoprocentowym mleku i cukrze utartym z laskami wanilii, a zagęszcza się go żółtkami. Końcowy sznyt w dekorowaniu eklerek to płatki złota. Oczywiście jest to ozdoba w pełni jadalna" - podsumowuje Bartek Boratyn. 

Przepis na eklerki artystyczne z malinami i kremem cukierniczym

Eklerki artystyczne z malinami - składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 7 g soli
  • 7 g cukru
  • 250 g mąki
  • 9 jajek

Krem cukierniczy patissiere (crème pâtissière):

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • wanilia w lasce
  • 10 g żelatyny
  • 180 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 500 g malin
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36 proc.
  • cukier puder do smaku
  • sok malinowy

Eklerki artystyczne z malinami - przepis:

Wodę, mleko, sól oraz cukier zagotuj. Zaparz mąkę i mieszaj na ogniu ok. 2 min. Zaparzanie polega na stopniowym dodawaniu gorącej wody (najlepiej wrzątku w przypadku mąki pszennej) do mąki, ciągle mieszając. Po wystudzeniu połącz ciasto z jajkami i mieszaj aż do powstania gładkiej masy. Ciasto na eklerki wyciśnij (użyj tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki) na blachę z papierem do pieczenia. Eklerki o szerokości ok. 2 cm i długości ok 10 cm będą akurat. Zostaw między nimi odstępy, ponieważ urosną podczas pieczenia. Piecz ok. 40 min. w 180 st. C.  

Mleko zagotuj z cukrem, sześcioma żółtkami i wanilią. Zagęść skrobią kukurydzianą. Po zdjęciu z ognia dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz pokrojone masło.

Ostudź powstały krem waniliowy. Maliny zagotuj z cukrem i zagęść skrobią kukurydzianą, a następnie wystudź. Czas na drugi krem: mascarpone ubij ze śmietanką i odrobiną cukru pudru oraz dodaj kilka kropli soku malinowego. 

Upieczone eklerki szprycuje się kremem cukierniczym patissiere, daje do środka kilka świeżych malin i zakrywa drugą warstwą kremu. Na wierzchu ułóż owoce, np. poziomki, maliny oraz ćwiartki świeżych truskawek.

(autor: Bartek Boratyn Pâtissier)

Eklerki artystyczne z kremem cukierniczym. Jakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwa.Eklerki artystyczne z kremem cukierniczym. Jakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwa. fot. Bartek Boratyn

Przepis na cytrynowy Syllabub na winie

Ten XVII-wieczny deser, pochodzący z Kornwalii, wziął swoją nazwę od wytrawnych białych win z Sillery w regionie Szampanii we Francji oraz od elżbietańskiego slangowego określenia na syczące bąbelki. Syllabub można porównać do musującego, alkoholowego koktajlu mlecznego. Występuje w różnych wersjach. Czasem jego konsystencja przypomina gęsty mus, a czasem mleczny napój. Może bazować na białym winie, cydrze czy szampanie. Syllabub jest przede wszystkim mieszanka mleka lub śmietanki i alkoholu. Kiedy te dwa składniki występują razem kwas w alkoholu, często wzmocniony dodatkiem soku z cytryny, sprawia, że powstaje kremowy twaróg i słodka serwatka.

Syllabub na białym winie i brandy  - składniki: 

  • 200 ml półwytrawnego białego wina
  • 5 łyżek miodu 
  • 1 niewoskowana cytryna (bio)
  • 3 łyżki brandy 
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 białka jaj
  • owoce do dekoracji

Syllabub na białym winie - przepis: 

Podgrzej wino i mieszaj miód, aż się rozpuści. Zetrzyj na drobno skórkę z cytryny i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie dodaj brandy i sok z cytryny. Wlej alkoholową mieszankę do dużej miski i powoli dodawaj śmietanę, energicznie ubijając, aż zgęstnieje. W czystej misce ubij białka na miękką piankę, a następnie delikatnie wymieszaj ze śmietanowo-alkoholową masą. Przelej do szklanek. Możesz serwować od razu, ozdobione skórką cytrynową, lub schładzaj przez 2-3 godziny przed podaniem. Udekoruj owocami. 

Przepis na tort na biszkoptach z kwiatami i owocami

Tort na biszkoptach z kwiatami i owocami - składniki:

  • około 20-25 podłużnych biszkoptów 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36-procentowej
  • 350-400g truskawek / malin / brzoskwiń lub innych owoców
  • 650 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Dekoracja:

  • owoce
  • jadalne kwiaty
  • kolorowe i czekoladowe posypki

Jakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwaJakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwa kadr z serialu 'Bridgertonowie' sezon 2, Netflix fot. Shondaland, CVD Productions

Tort na biszkoptach z kwiatami i owocami - przepis:

Formę lub tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą (brzegi folii powinny wystawać poza formę). Na środku formy połóż  cztery połamane biszkopty, a następnie dookoła brzegu tortownicy poukładaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego. Jeśli pionowo ułożone biszkopty nie będą stabilne, to po przygotowaniu kremu można go nałożyć na spód formy, by je lepiej trzymał. Pokrój owoce na małe kawałki. 

Żelatynę przesyp do garnka z grubym dnem i zalej zimną wodą. Odstaw na około 10 minut, a następnie podgrzej. Ciągle mieszaj, aż do rozpuszczenia, a gdy to nastąpi - zdejmij żelatynę z gazu. 

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodaj serek waniliowy i wymieszaj łyżką. Cztery łyżki tak przygotowanej masy śmietankowej dodaj do żelatyny i wymieszaj. Następnie pozostałą żelatynę dodaj do reszty kremu. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Około 1/3 kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Na wierzchu ułóż połowę przygotowanych owoców i delikatnie je wciśnij. Na owoce wyłóż połowę pozostałego kremu i ponownie poukładaj owoce, a na nie połóż pozostały krem. Tort wstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta udekoruj owocami, świeżymi kwiatami i wiórkami czekoladowymi. Jadalne kwiaty to na przykład: storczyki, róże, bratki, chabry, nasturcje, nagietki, ogóreczniki, niskie słoneczniki i złocienie. Całość możesz przewiązać ozdobną wstążką. 

Kolorowe Afternoon Tea 

Bridgertonowie to również hektolitry herbaty wypijanej w eleganckich filiżankach, przegryzających kolejne łyki naparu kolorowymi makaronikami lub maślanymi ciasteczkami. Chcesz przygotować piękne Afternoon Tea na słodko w stylu Bridgertonów? Jak zrobić kolorowe makaroniki, dowiesz się krok po kroku z przepisu Szefa Kuchni Pawła Zasławskiego.  

Jakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwaJakie desery jedli Bridgertonowie? Przepisy mistrza cukiernictwa kadr z serialu 'Bridgertonowie' sezon 2, Netflix fot. Shondaland, CVD Productions

Jeśli masz w domu stempelki, możesz też zabawić się w przygotowanie maślanych ciasteczek z odbitym sercem, ustami, kwiatkiem, koroną czy napisem. Każdy pomysł pasujący do romantycznej, cukierkowo-pastelowej scenerii Bridgertonów będzie dobry. Przed podaniem ciasteczka możesz zanurzyć do połowy w czekoladzie lub kolorowej polewie i posypać grubym cukrem, barwną posypką, liofilizowanymi owocami, suszonymi płatkami kwiatów lub pokruszonymi pistacjami. Sprawdzą się różowe płatki i całe pączki róż, żółty nagietek, niebieski bławatek lub fioletowy ślaz dziki. Przepis na ciasteczka znajdziecie tu: ciasteczka mocno maślane. Pamiętajcie, że popołudniowa herbata w brytyjskim stylu nie może odbyć się bez słodkich, maślanych bułeczek, czyli scones. Świetnie smakują na ciepło z masłem i dżemem lub innymi słodkimi smarowidłami.