Skład majonezu - na co zwrócić uwagę?

W skład majonezu idealnego powinny wchodzić tylko: jaja, olej, sól, musztarda, sok z cytryny i ewentualnie odrobina pieprzu. Niestety większość białych sosów sprzedawanych w sklepach zawiera również aromaty, barwniki, konserwanty czy cukier, a sok z cytryny zastępowany jest kwasem cytrynowym. Warto też zwrócić uwagę na proporcje poszczególnych składników.  Biały sos powinien zawierać między 70 a 80 proc. oleju. Najczęściej wykorzystuje się rzepakowy lub sojowy. Jeśli jest go mniej, powinniśmy zachować czujność, bo może to oznaczać, że dla uzyskania odpowiedniej konsystencji skład został naszpikowany zagęszczaczami. 

Również jajo jaju nierówne, a co dopiero susz jajeczny! Bywa, że w procesie technologicznym zastępuje świeże jajko. Niestety susz to wysoko przetworzony produkt, a co za tym idzie - niezdrowy. W majonezie szukamy więc świeżych, prawdziwych jaj. Unikamy natomiast E385, czyli soli wapniowo-disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego – EDTA. Ten konserwant spożywany w dużych ilościach może powodować m.in. zaburzenia metaboliczne. Jeśli natomiast w słoiczku znajduje się sos z sorbinianem potasu lub benzoesanem sodu, nie pozostaje nic innego, jak odwrócić się na pięcie i wyjść ze sklepu. 

Wielki przedświąteczny test majonezów. Który okazał się najlepszy?Wielki przedświąteczny test majonezów. Który okazał się najlepszy? fot. Anna Ciężkowska

Porównanie majonezów 

Biorąc pod uwagę, że majonez to jeden z najbardziej kalorycznych sosów, warto wybrać najlepszy, skoro już decydujemy się zwiększyć nasze dzienne spożycie kalorii o co najmniej 1000 kcal* (*odrobinę wyolbrzymiam dla dramatycznego efektu). W porównaniu wzięło udział 11 marek: Majonez Winiary Dekoracyjny, Majonez Napoleoński Mosso, Majonez Hellmann’s Oryginalny, Majonez Kielecki Społem, Majonez Wegański Develey, GoVEGE Majonez sałatkowy wegański, Majonez Wyborny Madero, Vitaquell Majonez Jajeczny, Majonez Białuty, Majonez Pudliszki oraz Majonez Kania. Pod lupę, a może raczej "na łyżkę", zostały wzięte kaloryczność, rodzaj użytych jajek, skład, kolor, konsystencja, smak i zapach! 

Majonez Kania 

  • kaloryczność: 704 kcal/100 ml
  • skład: olej rzepakowy, 6 proc. żółtko jaja kurzego z chowu na wolnym wybiegu, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. 

Muszę przyznać, że majonez Kania jest po prostu smaczny. Ładnie pachnie, nie atakuje kubków smakowych octem ani cukrem. Ma delikatny, wyważony smak i przyjemną kremową konsystencję. Jego największym minusem jest niestety skład, którego nie ratuje obecność jaj od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu.

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce. 

Majonez Wegański Develey

  • kaloryczność: 633 kcal/100 ml 
  • skład: oleje roślinne (73 proc., rzepakowy i sojowy w zmiennych proporcjach), woda, ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, sól), sól, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.
  • kolor: biały (jasny i czysty, jest w nim coś apetycznego)

Kwaśny smak z wyczuwalną nutą octu (chociaż w porównaniu z Kieleckim tej kwaśności nie czuć). Smakiem i konsystencją przypomina trochę gęstą śmietanę i tak też pachnie. Nikogo nie nabierze, że jest tradycyjnym majonezem, ale tak długo, jak nie jemy go łyżką ze słoika jako samodzielny posiłek, to nie powinno to być problemem. Jest smaczny, ma gęstą, jednolitą konsystencję, chociaż trochę mniej zwartą, a bardziej kremową w porównaniu z tradycyjnym majonezem. Jestem na tak i na pewno jeszcze kiedyś po niego sięgnę (nie wczytując się za bardzo w skład, bo na pewno mógłby być lepszy).

Brak informacji o tym, jak długo nadaje się do spożycia po otwarciu. Należy przechowywać go w lodówce. 

Majonez Wege Majo Develey. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?wMajonez Wege Majo Develey. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w fot. Anna Ciężkowska

GoVEGE Majonez sałatkowy wegański 

(wyprodukowano dla Biedronki) 

  • kaloryczność: 312 kcal/100 g 
  • skład: woda, olej rzepakowy 30 proc., musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobie modyfikowane, ocet winny biały, cukier, sól, stabilizator: guma ksantanowa, koncentrat soku z cytryny, aromaty naturalne, przeciwutleniacz: E385
  • kolor: kremowobiały 

Mocny kwaskowy, octowy smak. Pachnie podobnie do śmietany. Konsystencja przypomina tradycyjny majonez, ale na tym w zasadzie podobieństwa się kończą. W porównaniu z wegańskim majonezem Develey wypada gorzej, jeśli chodzi o smak.  Na pierwszym miejscu ma wodę i zawiera dużo mniej oleju (zaledwie 30 proc.) niż inne majonezy, a co za tym idzie - jest dużo mniej kaloryczny. 

Brak informacji o tym, jak długo nadaje się do spożycia po otwarciu. Należy przechowywać go w lodówce.  

Majonez Kielecki Społem Kielce

  • kaloryczność: 631 kcal/100 ml 
  • skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0 proc.)

Majonez Kielecki, obok majonezu Winiary, to jeden z najpopularniejszych majonezów wśród Polaków. Jest smaczny, ale mocny zapach i kwaśny smak (mocniejszy niż Winiary), ze zdecydowaną nutą octu sprawiają, że słoiczek Kieleckiego na pewno nie zajmie u mnie pierwszego miejsca. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 14 dni.

Majonez Kielecki. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?wMajonez Kielecki. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w fot. Anna Ciężkowska

Majonez Hellmann’s Original 

  • kaloryczność: 671 kcal/100 ml
  • skład: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego (3 proc.)*, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy,), sól, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny)

*Jakie jajka? Od kur z wolnego wybiegu 

  • Kolor: kremowy, w stronę żółtego, najciemniejszy ze wszystkich testowanych majonezów. 

Smak ma na pewno mocniejszy niż majonez Winiary czy Develey, ale delikatniejszy niż Kielecki. Smakowo jest po prostu OK. Na pewno plusem są jaja od kur z wolnego wybiegu. Konsystencja zwarta. Niczym mnie nie zachwycił, ale zraził do siebie składem. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć do 30 dni.

Majonez Hellmann's Original. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?wMajonez Hellmann's Original. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w fot. Anna Ciężkowska

Majonez Wyborny Madero 

(wyprodukowany dla Biedronki)

  • kaloryczność: 699 kcal/100 ml 
  • skład: olej rzepakowy (79 proc.), woda, żółtko jaja kurzego z chowu z wolnego wybiegu (6 proc.), cukier, ocet spirytusowy, musztarda (woda, gorczyca biała, ocet spirytusowy, sól, cukier), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: E385

Subtelny i przyjemny zapach. Bardzo delikatny i kremowy smak. Daleko mu do octowego Kieleckiego, ale jest również subtelniejszy od majonezu Winiary.  Zdecydowany plus za jaja od kur z wolnego wybiegu, ale niestety minus za konserwant E385. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni.

Vitaquell Majonez Jajeczny

  • kaloryczność: 740 kcal/100 g
  • skład: olej słonecznikowy* (79 proc.), woda, żółtko* (7 proc.), musztarda (nasiona gorczycy, ocet winny, sól morska, sok z cytryny*, kurkuma*), ocet winny*, nierafinowany cukier trzcinowy*, sól morska, olej cytrynowy* (*składniki ekologiczne)

Moje największe rozczarowanie w zestawieniu. Patrząc na wysokiej jakości składniki, miałam spore oczekiwania co do smaku i może właśnie dlatego majonezowi nie udało się im sprostać. Tym, co go wyróżnia, jest nie tylko w pełni ekologiczny skład bez barwników czy konserwantów, lecz także specyficzny smak i zapach. W sosie czuć dość mocno cytrynowy posmak, który zapewne pochodzi z soku cytrynowego w połączeniu z olejem cytrynowym. Muszę przyznać, że jestem na nie, jeśli chodzi o takie doznania smakowe w majonezie. 

Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni (najkrócej w całym zestawieniu).

Majonez Białuty

  • kaloryczność: 694 kcal/100 g
  • skład: olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych*.

*Jakie jajka? Świeże, od kur z wolnego wybiegu

  • kolor: jasnokremowy, zbliżony do białego

Bez konserwantów i ze świeżymi jajami! Wyrazisty smak, który zarazem nie atakuje kubków smakowych. Białuty jako dodatek podkreśli doznania kulinarne, ale na pewno nie zdominuje potrawy. Gdyby nie kwas cytrynowy zamiast soku z cytryny, to skład byłby blisko pysznego ideału. Bądźmy jednak realistami - przy masowej produkcji bardzo ciężko osiągnąć taki skład jak przy domowym kręceniu majonezu, więc nie będę się czepiać o kwas cytrynowy. Jeden z moich zdecydowanych faworytów w zestawieniu. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 tygodni. 

Majonez Białuty. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?wMajonez Białuty. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w fot. Anna Ciężkowska

Majonez Winiary Dekoracyjny 

  • kaloryczność: 704 kcal/100 ml
  • skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0 proc., ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
  • kolor: kremowy

Bardzo delikatny smak i zapach, bez wyczuwalnego octu. Konsystencja zwarta i gęsta. W smaku jest OK, ale mnie nie uwiódł, a do tego w składzie jest mało apetyczny EDTA. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 14 dni.

Majonez Pudliszki 

  • kaloryczność: 736 kcal/100 g
  • skład: olej rzepakowy 78 proc., żółtko jaja* 6,6 proc., woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz ( sól wapniowo-disodowa EDTA), kurkuma

*Jakie jaja? Z chowu na wolnym wybiegu

Na opakowaniu widnieje napis: "Majonez gęsty i kremowy" (odkąd zobaczyłam ten napis, chciałam spróbować zawartości pękatego słoiczka) i taki właśnie jest. Delikatny, wyważony, po prostu smaczny. Lekko i przyjemnie pachnie. Na pewno w mojej majonezowej czołówce. Na etykiecie znalazłam numer na pudliszkową infolinię, więc nie wykluczam, że zadzwonię z prośbą, by usunęli ze składu EDTA, by moje zauroczenie tym majonezem mogło przerodzić się w głębsze uczucie. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Majonez Pudliszki. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?wMajonez Pudliszki. Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w fot. Anna Ciężkowska

Mosso Majonez Napoleoński 

  • kaloryczność: 648 kcal/100 g 
  • skład: olej rzepakowy, woda, żółtko jaja kurzego, cukier, sól, musztarda (gorczyca, cukier, sól, ocet spirytusowy, przyprawy, barwnik – kurkumina), przyprawy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, stabilizator – guma ksantanowa, substancja zagęszczająca: skrobia modyfikowana, przeciwutleniacz: E385

Przypomina mi Kielecki. Ma zdecydowanie wyrazisty, kwaśny smak, wyczuwalny ocet i trochę za dużo przypraw jak na mój gust. Do sałatki może być, ale na przykład na jaju ze szczypiorkiem, gdzie rola majonezu jest bardziej znacząca, wolałabym coś delikatniejszego. 

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce. 

Wyniki testów: najlepszy i najgorszy majonez…

Czas na wręczenie majonezowych statuetek i wyróżnień. Kilkadziesiąt łyżek majonezu później już wiem, że zdecydowanie wolę delikatniejsze smaki. 

Najmniej kaloryczny majonez: GoVEGE Majonez Sałatkowy Wegański

Najbardziej kaloryczny majonez: Vitaquell Majonez Jajeczny (ale Pudliszki depczą mu po piętach)

Majonez o najlepszym składzie: Kielecki/Białuty

Majonez o najgorszym składzie: Hellmann’s Original/ Majonez Wegański Develey

Najsmaczniejszy majonez: Pudliszki

Kielecki czy Winiary? Kielecki

Majonez o dobrym składzie & smaczny: Majonez Białuty

Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w. Który okazał się najlepszy?Wielki przeds?wia?teczny test majonezo?w. Który okazał się najlepszy? fot. Anna Ciężkowska

Dla tych, którzy zniechęceni kalorycznością schowali już swój majonez w najdalszych czeluściach lodówki i ocierają ukradkiem łzy żalu, poniżej kilka krzepiących słów od dietetyczki Aurelii Grzywacz.

Co zrobić żeby obniżyć kaloryczność świątecznych dań z majonezem? 

Święta Wielkanocne tuż-tuż. To jest akurat to święto, w czasie którego majonez leje się strumieniami, a nawet jeśli nie, to po prostu używamy go więcej niż zazwyczaj. Kto nie lubi jajek w majonezie czy sałatki jarzynowej, królowej każdej rodzinnej imprezy? 

Wybieraj wegańskie produkty!

Są jednak sposoby, by tradycyjne potrawy były mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Nadzieja tli się w wegańskich wersjach sosu. Pewnie zauważyliście różnicę pomiędzy kalorycznością majonezów tradycyjnych a tych wegańskich. Wynika to m.in. z tego, że roślinne odpowiedniki mają mniej tłuszczów. Jeśli więc chcecie "zaoszczędzić" trochę kalorii, możecie postawić na majonez wegański. Ja lubię GoVEGE Majonez Sałatkowy Wegański.

Wymieszaj majonez z jogurtem 

Drugim wyjściem jest wymieszanie majonezu w proporcji 0,5 : 1 z jogurtem naturalnym. W ten sposób redukujemy tłuszcze z majonezu, ale jego smak będzie wyczuwalny mimo wymieszania ze znacznie mniej kalorycznym towarzyszem. 

Sięgnij po wersję light lub… nie przejmuj się! 

Kolejnym sposobem jest wybranie opcji light, która też charakteryzuje się zazwyczaj mniejszą zawartością tłuszczów, a więc i kilokalorii. Jednak w święta powinniśmy skupić się na innych sprawach niż odchudzanie. Zdrowo będzie odpocząć, spędzić czas z najbliższymi, a nie przeliczać wszystko na kalorie. Żeby przytyć 1 kg, musimy dostarczyć sobie ok. 7000 dodatkowych kilokalorii w ciągu 10 dni. To nie jest takie łatwe zadanie, nawet z majonezem pod ręką, więc jeśli jednego dnia zjemy więcej niż zazwyczaj, to nic się nie stanie. 

A jeśli chcecie mieć pewność co do tego, jaki jest skład Waszego majonezu i lubicie eksperymentować, to mamy dla Was przepis na majonez domowy w wersji tradycyjnej ( Jak szybko zrobić majonez ) lub w wersji wege ( Świąteczny majonez wege ).