Dolny Mokotów, ruchliwy róg Belwederskiej i Dolnej. To tu, od tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątego siódmego roku znajduje się budka z kurczakami z rożna, serwująca tusze na wynos. Otwarta jest od godziny 10:00 do skończenia zapasów, co czasem oznacza, że już po osiemnastej trzeba obejść się smakiem, nieczynna w niedziele. Cieszy się za to niesłabnącą popularnością, co wyrażane jest nie tylko powracającym ogonkiem klientów, ale i licznymi pozytywnymi opiniami w sieci, potwierdzającymi legendarny status miejsca. Nie brak też nagród, w 2019 roku, kurczak z rożna na Dolnej został uhonorowany Warszawską Pyzą w plebiscycie "Gazety Wyborczej".

Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem?Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem? Aleksandra Kalbarczyk

Odważny ruch

Przyszłość wielkomiejskiej gastronomii leży w niewielkich, mocno wyspecjalizowanych punktach, dlatego przyczepę z trybowanym kurczakiem niemal zawsze uznałbym za dokonały ruch. Niemal, ponieważ wybór punktu przy ulicy Dolnej, może być odbierany jak rzucenie rękawicy znajdującej się pół kilometra niżej legendzie. Co ciekawe, na Sielcach – bo tak historycznie nazywa się ten fragment Mokotowa – znajdują się jeszcze kurczaki z rożna po węgiersku, jednak może za sprawą większej odległości, a może charakteru, nie spotkałem się z narracją porównującą je do pierwszego punktu na Dolnej. Taki Taki zaczęło swoją karierę od odważnego ruchu, a mój kulinarny duch czuje się zobowiązany do sprawdzenia obu miejsc i wydania werdyktu.

Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem?Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem? Kalbarczyk Aleksandra

Kości zostały rzucone

Podstawową różnicą pomiędzy kurczakami jest trybowanie. Polega ono na usuwaniu z surowego mięsa kości, skóry i nadmiaru tłuszczu, czyli wszystkiego, co jest niepożądane. Kurczaki z rożna podawane są z kośćmi, ma to swoich zwolenników – kto z nas nie chce czasem poczuć się jak zwierzę i trzymając kości w palcach, wyszarpywać zębami kawałki mięsa? Panuje też przekonanie, że zachowanie kości poprawia smak dania. Taki Taki stawia na mięso trybowane, pozbawiając nas zabawy w chirurga, za to ułatwiając jedzenie. Wybór sprowadza się do osobistych preferencji, choć warto demitologizować: trybowany kurczak, choć wymaga więcej pracy niż jego odpowiednik, wciąż może zachować pełnię smaku.

Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem?Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem? Kalbarczyk Aleksandra

Lepsze wrogiem dobrego

Kurczak z rożna smakuje dokładnie tak, jak sobie to wyobrażałem, nie jest przesadnie doprawiony, za to długo pozostaje aromatyczny i świeży. To jest ten sam poziom od dwudziestu lat, standard wyznaczony i utrzymany, a przy rosnących cenach produktów jest czym się chwalić. Taki Taki oferują mięso marynowane (za pomocą japońskiego sekretu) w peri peri i mocno podsmażone, jednak bez straty na wilgoci. Ten kontrast przemawia na korzyść pretendenta do tytułu – karmelizowana skórka i aktywująca ślinianki soczystość, co w przypadku luzowanego mięsa nie jest wcale oczywiste. Smak równy na całej powierzchni mięsa.

Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem?Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem? Kalbarczyk Aleksandra

Dodatki i opakowanie

Coś poza kurczakami? Mrożone frytki z kurczaków z rożna nie mogą się mierzyć z pieczonymi w mundurkach zmieniaczami z Taki Taki. Podobnie jest z sosami, dwie domowe opcje: tysiąca wysp i sriracha mayo wygrywają z szeroką gamą gotowców. Za to w Taki Taki nie doświadczymy hot-dogów czy innych wynalazków – pytanie, czy są one tam potrzebne? Warto też porównać sposób pakowania: w Taki Taki jest to składany karton, w którym mieści się zarówno kurczak jak i porcja ziemniaczków, kurczaki z rożna pakowane są zaś w folię aluminiową.

Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem?Pojedynek kurczaków z Dolnej czyli czy nowoczesność wygra z sentymentem? Kalbarczyk Aleksandra

Werdykt

Choć nie jest to łatwy i oczywisty wybór, stoję po stronie Taki Taki. Lepszy smak, naturalne dodatki i kartonowe opakowanie to prosty sposób na sukces. Oczywiście, poza walorami smakowymi, jest jeszcze wierność marce, przywiązanie do znanego smaku, siła retro tradycji – w ten sposób kurczaki z rożna mogą być częściej wybierane niż nowo powstała konkurencja. I nie ma w tym nic złego, w końcu popularność jedzenia w dostawie sprawia, że lokale nie konkurują już na polu jednej ulicy, ani nawet najbliższej okolicy. No, chyba że ktoś nie obsługuje dostaw…