Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie!Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie! Fot. Anna Ciężkowska

Matcha czy zielona herbata?

Chociaż mogłoby się tak wydawać, matcha to nie jest po prostu zmielona zielona herbata. Mimo że powstaje z tej samej rośliny co zielona herbata liściasta, to są między nimi znaczne różnice.

– Herbata matcha to sproszkowana zielona herbata, która jest uprawiana specjalną metodą zacieniania krzewów. Chociaż powstaje z tego samego krzewu co zielona i czarna herbata liściasta, to właśnie ze względu na sposób uprawy charakteryzuje się innym działaniem. Na trzy tygodnie przed zbiorami krzewy przeznaczone na matchę zacienia się bambusowymi matami. W ten sposób rośliny otrzymują mniejszą dawkę promieni słonecznych i same zaczynają produkować składniki potrzebne do wzrostu. Zwiększają w szczególności produkcję chlorofilu – który odpowiada za detoksykujące działanie matchy, oraz aminokwasu L-teaniny – odpowiadającego za efekt skupienia po wypiciu. Po zbiorach liście są mielone na proszek i w ten sposób otrzymywana jest matcha – opowiada Kasia Czeżyk, Marketing & Creative Manager Moya Matcha.

Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie!Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie! Fot. Marianna Medyńska

Matcha - od czego zacząć?

Dla kogoś zupełnie nieobeznanego w temacie matchy menu herbaciarni może być lekko enigmatyczne. Matcha, Hojicha, Kinako Kuromitsu, a może Matcha tonik? Co wybrać? Sprawdziliśmy to dla Was!

Na pierwsze, nieśmiałe tête-à-tête najlepszym wyborem będzie matcha latte na ulubionym mleku. Będzie delikatna, a wielbicielom caffè latte przypomni kawowy napój. Chociaż ja jestem wierna kawie, to niektórzy z powodzeniem zastępują ją właśnie matchą. Dla mnie kandydatem na miłość od pierwszego wejrzenia jest zdecydowanie czekolada do picia. Kremowa, słodka, z herbacianym posmakiem. Prawie zapominasz o liczeniu kalorii! O ile przy czarnej i zielonej herbacie czy kawie nigdy nie sięgam po cukier, to przy matcha latte mam jednak ochotę na bardzo delikatne osłodzenie lekko cierpkiego smaku zielonego proszku. Generalnie jestem ogromną fanką połączenia matchy i słodyczy, więc czekoladki Lindt z matchą lub kitkata z zieloną herbatą nigdy nie odmawiam. Bardzo zaciekawiło mnie również Matcha Kinako Kuromitsu Latte z posypką z prażonej soi i okinawskim czarnym cukrem – na pewno jeszcze się spotkamy. Dla koneserów i znawców tematu zapewne najlepiej sprawdzi się czarka wytrawnej Matchy Luksusowej, o mocnym smaku umami, przygotowana z najmłodszych listków, pozyskanych podczas pierwszego zbioru.

Hojicha - sproszkowana, prażona zielona herbata

W herbaciarni jest też wybór herbat, które nie są matchą. Hojicha latte powstaje na bazie sproszkowanej prażonej zielonej herbaty. Trochę konsystencją przypomina kakao. Ma łagodny, delikatnie karmelowy, otulający, nieśmiało orzechowy i lekko "dymny" smak. Matcha i hojicha różnią się nie tylko smakiem, ale też zawartością kofeiny. Hojicha niemal nie zawiera kofeiny, więc na pewno nie zastąpi porannej filiżanki kawy.

Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie!Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie! Fot. Anna Ciężkowska

Wakoucha chai to napój na bazie czarnej japońskiej herbaty z dodatkiem przypraw korzennych, syropu chai-kuromitsu na bazie okinawskiego czarnego cukru i mleka (krowiego lub roślinnego). Sama wakoucha ma lekko ziemisty smak i wypada dobrze w anturażu deserów i słodyczy, które z powodzeniem przełamują jej smak.

Matcha na słodko - desery ze sproszkowaną zieloną herbatą 

Menu Moya Matcha Bar powstało pod czujnym okiem Marianny Medyńskiej, ekspertki w dziedzinie kuchni japońskiej i autorki bloga kulinarnego Couttelerie.pl. Moje serce zdecydowanie skradły praliny NAMA, które bazują na matchy i białej czekoladzie, ale w panteonie matchowych hitów zdecydowanie powinnny znaleźć się również chlebek bananowy, blok czekoladowy czy brownie ze sproszkowaną zieloną herbatą. Poniżej matchowe przepisy na chlebek bananowy i brownies!

Przepis na chlebek bananowy z matchą 

Chlebek bananowy z matchą - składniki: 

  • 2 duże jajka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • pół kostki masła 
  • 1 łyżeczka Moya Matcha Codzienna 
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 banany

Chlebek bananowy z matchą - przygotowanie: 

Masło roztop i starannie wymieszaj w misce, dodawaj powoli cukier, ciągle mieszając. Następnie wbij jajka i ponownie wymieszaj. 

Przesiej mąkę przez sitko i do miski z masłem dodaj kolejno: mąkę, matchę i proszek do pieczenia. 

Jednego banana rozgnieć w osobnej miseczce widelcem i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj. 

Masę włóż do formy do pieczenia. Na wierzchu dla ozdoby ułóż dwie połówki banana przekrojonego wzdłuż. Ustaw piekarnik na 180 st. i piecz chlebek przez 40-50 min. 

Wyjmij chlebek z piekarnika, pozwól mu trochę wystygnąć, a następnie zjadaj.

Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie!Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie! fot. Marianna Medyńska

Przepis na matcha brownies z białą czekoladą (autorstwa Marianny Medyńskiej)

Matcha brownies - składniki: 

  • 1 blaszka 20x20 cm 
  • 115 g masła 
  • 115 g białej czekolady 
  • 20 g Moya Matcha Codzienna   
  • 150 g cukru białego 
  • 50 g cukru brązowego 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 125 g mąki gryczanej 
  • duża szczypta soli 
  • 150 g malin (mogą być mrożone) 
  • duża szczypty soli morskiej w płatkach

Matcha brownies - przygotowanie:

Umieść masło w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia, a następnie zbrązowienia (ma zacząć się pienić i nabrać złotego koloru z brązowymi drobinkami na dnie). Zestaw z ognia. Wrzuć do gorącego masła czekoladę, przemieszaj trzepaczką i odstaw, żeby się rozpuściła. Do jednolitej i lekko przestudzonej masy dodaj matchę i równo rozmieszaj trzepaczką. W międzyczasie wbij do misy robota kuchennego 3 jajka i odmierz oba rodzaje cukru. Ubijaj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Wówczas wlej zieloną masę maślano-czekoladową do jajek z cukrem. Zmniejsz obroty miksera, dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę. Mieszaj powoli, aż masa będzie jednolita. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmaruj równo po całej jej powierzchni. Następnie ułóż na cieście maliny, delikatnie wciskając je do środka, a wierzch posyp solą morską w płatkach. Piecz 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 150 st. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia (chyba że nie przeszkadza Ci, że gorące ciasto będzie zbyt miękkie, by trzymać kształt). Smacznego!

Błędy popełniane przy przyrządzaniu matchy

Kilka lat temu przywiozłam sobie zapas matchy z wycieczki do Tokio. Niestety matcha latte robiona przeze mnie w domu smakowała dość marnie i gorzko, co zniechęciło mnie do napoju na pewien czas. Dziś już wiem, że w zasadzie cały zapas zielonego proszku lekkomyślnie i niewybaczalnie zmarnowałam przez mój brak wiedzy i herbacianych kompetencji. Popełniłam wtedy kilka najczęstszych wykroczeń przeciw smacznej matchy. Trochę się wstydzę, ale dla dobra innych… oto one:

Wykroczenie pierwsze - zalewanie matchy wrzątkiem. W ten sposób jedyne, co osiągniesz, to gorzki smak i utrata części właściwości. Optymalna temperatura to ok. 80 st. C.

Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie!Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie! Photo by Charlotte May from Pexels

Wykroczenie drugie - wymieszanie matchy łyżką i dziwienie się, że w napoju pływają grudki. Jak uniknąć klusek z matchy w Twojej filiżance? Jeśli chcesz poczuć się jak podczas Japońskiej Ceremonii Herbacianej (chanoyu) to zgodnie z tradycyjną metodą przygotowywania herbaty użyj bambusowej trzepaczki chasen. Wsyp łyżeczkę matchy, zalej 100 ml gorącej wody i intensywnie mieszaj chasenem, aż pojawi się pianka. Idealnie gęsta piana na powierzchni napoju nazywana jest „jaspisowym musem". Do zmieszania możesz też użyć spieniacza do mleka lub shakera. Łyżka nigdy nie pozwoli na osiągnięcie takiego efektu. Cząstki matchy nie rozpuszczają się w wodzie, ale jedynie zawieszają się w niej. Trzepaczka, spieniacz czy shaker pozwalają na wymieszanie wody, powietrza i matchy.

 

Wykroczenie trzecie -  złe przechowywanie. Po otwarciu mojej matchy trzymałam ją po prostu na szafce koło okna. Karygodne! Sproszkowaną zieloną herbatę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. To pozwoli jej zachować pełnię właściwości. Wilgoć, ciepło, tlen i światło nie są sprzymierzeńcami dobrego smaku.

Na koniec kwestia mleka użytego do zrobienia matcha latte. Część badań wskazuje, że białko mleka krowiego może zaburzać wchłanianie antyoksydantów, dlatego warto sięgnąć po wersję roślinną: napój migdałowy, sojowy, owsiany czy ryżowy.

Ichi-go ichi-e

Ichi-go ichi-e (dosłownie "raz, jedno spotkanie") to japoński koncept mówiący o tym, że każda chwila, każde spotkanie jest wyjątkowe i nigdy się nie powtórzy.  

Tak samo jest z matchą. Każda czarka jest niepowtarzalna i dlatego powinna być ceniona. Bo herbata wcale nie jest nudna!

Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie!Ulica Oleandrów pachnie matchą, czyli Moya Matcha Bar - nowa herbaciarnia w Warszawie! fot. Jakub Certowicz