Ciasto:
• 170 g masła
• 3/4 szklanki mleka
• 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
• 2 saszetki (7 g) drożdży instant
• 3/4 płaskiej łyżeczki soli
• 3 łyżki cukru
• 1/4 szklanki ciepłej wody
• 1 jajko
Nadzienie:
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 łyżki cynamonu
• 1 łyżeczka utłuczonego zielonego kardamonu (opcjonalnie)
• 4 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
• 1 jajko lekko roztrzepane do posmarowania bułek
• cukier do posypania
W małym garnuszku łączymy masło i mleko. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy. Mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodajemy ostudzone masło z mlekiem, wodę oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. W miseczce mieszamy cukier, cynamon i kardamon.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm. Smarujemy je 4 łyżkami rozpuszczonego i o studzonego masła, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Zwijamy ciasto jak roladę i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez 12-15 minut.