Zaczyn:

  • 70 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 100 ml wody

Ciasto chlebowe:

  • przygotowany poprzedniego dnia zaczyn
  • 250-280 ml wody 
  • 300 g mąki żytniej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ew. garstka siemienia lnianego

Przygotowujemy zaczyn chlebowy na zakwasie, dokładnie mieszając składniki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia dodajemy do zaczynu mąkę, wodę, sol, cukier, zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Pod koniec zagniatania, jeśli chcemy, dodajemy siemię. Z ciasta formujemy zgrabny okrągły bochenek, wkładamy go do koszyczka, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie. To trwa dość długo, co najmniej 2-3 godziny – trzeba chleb obserwować, jeśli jest za mało wyrośnięty, trzeba poczekać jeszcze godzinę lub dwie. Pieczemy go 15 min w 230°C, potem redukujemy temperaturę do 200°C i dopiekamy 40 min.