• 350 g zakwasu
  • 500 g mąki żytniej (typu 720)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 600 ml wody
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • masło i mąka do formy

Mieszamy wszystkie składniki ciasta, szybko zarabiamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na pół (powinno mieć gąbczastą strukturę) i przekładamy do dwóch podłużnych foremek (9 x 23 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Przykrywamy je i ponownie odstawiamy na 3-4 godz. Na dno piekarnika nagrzanego do 220°C wkładamy żaroodporną miseczkę wypełnioną gorącą wodą. Wkładamy do piekarnika obie formy i pieczemy przez 45-50 min. Po tym czasie wyjmujemy chleby z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy. A potem jemy ze smakiem.