Wodę po kwaszeniu ogórków wypijamy – to naturalny probiotyk. Jednak nie więcej niż 200 ml, bo może wywołać sensacje żołądkowe. Wykorzystujemy go też jako starter do przygotowywania nowych kwaszonek. Kilka łyżek wody z kiszenia dolewamy do świeżej zalewy do ogórków albo do kiszonej kapusty, kalafiora, buraków.Sokiem zastępujemy ocet lub sok z cytryny, np. w czerwonym barszczu i sosie winegret.Co jeszcze:

Chrupiący koktajl z sokiem z kwaszonych ogórków
Chrupiący koktajl z sokiem z kwaszonych ogórków123 RF

Ogórkowy napój

200 ml soku z ogórków przecedzamy przez drobne sitko do wysokiej szklanki, dodajemy posiekany koperek i szczyptę pieprzu.

Sok wyskokowy

Do szklanki nalewamy 50 ml wódki, uzupełniamy 100 ml soku z ogórków i lodem wg uznania. Od razu podajemy.

Pomidorowo-ogórkowy miks

W wysokim pojemniku łączymy 250 ml przecieru lub soku pomidorowego z 120 ml soku z kwaszonych ogórków. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny oraz pół pokrojonej w kostkę cebuli. Miksujemy i podajemy po schłodzeniu.

Chrupiący koktajl z maślanką

2-3 kwaszone ogórki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. 300 ml maślanki miksujemy z 200 ml soku z ogórków. Powstały koktajl mieszamy z ogórkami, szczyptą białego pieprzu i oregano, posiekanym koperkiem oraz łyżką dobrej oliwy.

Marynata nie tylko do mięs

Ze względu na swoje właściwości zmiękczające woda po ogórkach nadaje się do marynowania mięsa. Przeznaczone do smażenia czy duszenia kawałki rostbefu, szynki lub karkówki kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, przekładamy do naczynia, zalewamy wodą z ogórków (możemy też dodać ulubione przyprawy) i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Dzięki temu zabiegowi wieprzowina lub wołowina będą miękkie i nabiorą delikatnego smaku. W soku z ogórków można też zamarynować filety śledzi!

Kasza gryczana na wodzie z ogórków – dodatek do obiadu

cebula
2 łyżki masła
300 g prażonej kaszy gryczanej
500 ml soku z kiszonych ogórków
2 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę. Kaszę gryczaną wsypujemy do podsmażonej cebuli, wlewamy 250 ml zimnej wody i sok z ogórków. Dodajemy posiekany czosnek oraz sól. Dusimy pod przykryciem 20-25 minut do momentu, aż kasza zmięknie i cały płyn wyparuje (w razie potrzeby dolewamy ciepłą wodę). Gotową kaszę obficie posypujemy pieprzem. Podajemy ją jako samodzielne danie lub dodatek do duszonych mięs, gulaszy, grzybów w sosie śmietanowym itp.