Suflet ziemniaczany

Suflet ziemniaczany z dodatkiem białej jajek
Suflet ziemniaczany z dodatkiem białej jajek shutterstock.com

Gotujemy kilogram ziemniaków, przeciskamy przez praskę. Dodajemy 80 g masła i podgrzewamy, wlewając powoli 200 ml mleka. Dodajemy 80 g koziego sera, mieszamy i podgrzewamy, aż ser się stopi. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy 1-2 łyżki posiekanych ziół (natki, szczypiorku). Studzimy. 180 g białek (ok. 6) ubijamy. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy. Napełniamy natłuszczone żaroodporne foremki. Pieczemy 20 minut w 200 st.

Makaroniki

Makaroniki - sposób na wykorzystanie białek jajek
Makaroniki - sposób na wykorzystanie białek jajek shutterstock.com


75 g białka roztrzepujemy. Dodajemy 45 g cukru, lekko ubijamy. Wsypujemy kolejne 45 g cukru, ubijamy na sztywną pianę (pod koniec możemy dodać barwnik). 80 g cukru i 80 g mielonych migdałów łączymy, dodajemy do piany, delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego z masy wyciskamy krążki o średnicy 2 cm. Pieczemy 12 minut w 150 st. Makaroniki łączymy kremem, np. czekoladowym.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy z białek jajek
Mus czekoladowy z białek jajek shutterstock.com

200 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – według uznania) topimy w kąpieli wodnej (możemy dodać 20 g solonego masła, by miała bogatszy smak). Masę studzimy, co jakiś czas mieszając (jej powierzchnia nie może stwardnieć). 180 g białek ubijamy z 80 g cukru pudru na sztywną pianę. Gdy masa czekoladowa ostygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy po łyżce pianę, delikatnie mieszając. Mus studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Amerykańskie ciasto – angel cake

Amerykańskie ciastko - angel cake - z białej jaj
Amerykańskie ciastko - angel cake - z białej jaj shutterstock.com

100 g mąki tortowej i 40 g mąki ziemniaczanej przesiewamy. 360 g białek (ok. 12) o temperaturze pokojowej ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy 100 g cukru i miąższ z 2 lasek wanilii (lub skórkę startą z 2 cytryn), ubijamy. Dodajemy kolejne
100 g cukru i dalej ubijamy. Gdy masa zacznie sztywnieć, wsypujemy 60 g cukru i ubijamy na błyszczącą pianę. Wsypujemy połowę mąki, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i dokładnie łączymy. Ciastem napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.

Amaretti kawowe

Amaretti kawowe z dodatkiem białek
Amaretti kawowe z dodatkiem białek shutterstock.com

175 g mielonych migdałów i 150 g cukru pudru przesiewamy. 60 g białka mieszamy z 3 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej, wyrabiamy z sypkimi składnikami na gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. Formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze. Pieczemy 13 minut w 190 st. Amaretti przechowujemy nawet kilka tygodni.