Orzeźwiająca granita

Miksujemy 350 g pulpy, np. z porzeczek, wiśni, malin. Dodajemy 60 g cukru i 150 ml wody mineralnej, mieszamy. Masę przelewamy do pojemnika, wstawiamy na 3 godziny do zamrażalnika. Co 30 minut mieszamy widelcem, by powstały lodowe drobinki.

Muffiny

300 g pulpy owocowej mieszamy z 3 jajkami, 100 g cukru i 80 ml oleju słonecznikowego (lub pół na pół z kokosowym). Wsypujemy 150 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, wyrabiamy (jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy nieco więcej oleju). Napełniamy natłuszczone foremki do muffinek. Pieczemy 30 minut w 170 st.

Smoothie z granolą

Ok. 200 g pulpy owocowej po wyciśnięciu soku (z malin, wiśni, porzeczek, jabłek, gruszek, również mieszanej) miksujemy z dużym dojrzałym bananem i 500 ml mleka (krowie, sojowe, owsiane). Dodajemy czubatą łyżkę masła orzechowego, mieszamy. Jeśli trzeba smoothie dosłodzić, dodajemy suszone owoce – namoczone w wodzie 2-3 daktyle lub 1-2 suszone figi – i miksujemy. Smoothie posypujemy granolą: 100 g płatków owsianych łączymy z 60 g posiekanych mieszanych orzechów, 30 ml oleju kokosowego, 40 ml syropu z agawy, 20 g pestek dyni i szczyptą soli. Pieczemy 30 minut w 150 st.

Ciasto z chia

200 g mąki mieszamy z paczką suszonych drożdży (7 g) i 50 g cukru. Dodajemy szczyptę soli, 100 ml roślinnego mleka i 50 ml oliwy, wyrabiamy. Dodajemy 200 g pulpy owocowej i 2 łyżki nasion chia, mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy keksowej, pieczemy ok. 25 minut w 200 st.


Batony z ziarnami
350 g pulpy owocowej mieszamy z 80-100 g płatków owsianych. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę miodu, 2 łyżki słonecznika, łyżkę sezamu, jajko i ok. 50 ml oleju, wyrabiamy (jeśli ciasto jest za rzadkie, wsypujemy więcej płatków owsianych). Rozsmarowujemy na blaszce na grubość ok. 2 cm, posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 30 minut w 180 st. Studzimy, kroimy na kawałki.

Krakersy

Pulpę (najlepiej z mieszanych owoców) słodzimy cukrem do smaku i mieszamy z przyprawami (cynamonem, kardamonem, ziołami – np. do pulpy z przewagą malin możemy dodać tymianek). Wsypujemy ziarna i pestki (słonecznik, dynię, sezam, wiórki kokosowe), mieszamy. Masę rozsmarowujemy cienką warstwą na lekko natłuszczonej blaszce, nożem zaznaczamy prostokąty. Suszymy 3-4 godziny w 60 st., aż krakersy będą chrupkie.