Bowl owocowy
Dla 10-12 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Bowl owocowy - składniki
pomarańcza
2 kwaśne jabłka
gruszka
banan
1 l soku pomarańczowego
1 l soku jabłkowego
250 ml nektaru bananowego
500 ml nektaru z gruszek
1,5 l niegazowanej wody mineralnej
Bowl owocowy - przygotowanie
Jabłka i gruszkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w słupki. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Pomarańczę kroimy na plasterki, które następnie przekrawamy na ćwiartki.
Wszystkie owoce wkładamy do wazy, zalewamy sokami i nektarami. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mieszamy i uzupełniamy wodą mineralną.
Piña colada
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Piña colada - składniki
2 grube plastry świeżego ananasa
2 dojrzałe banany
3 łyżki wiórków kokosowych
300 ml wody kokosowej
Piña colada - przygotowanie
Z ananasów wykrawamy twardy rdzeń, odcinamy skórę. Miąższ kroimy i miksujemy z bananami, wiórkami kokosowymi i woda kokosową. Można dorzucić kruszony lód.
Margarita z truskawkami i klasyczna
Po 2 kieliszki
Przygotowanie: 10 minut
250 g mrożonych truskawek
50 ml soku z pomarańczy
60 ml soku z limonki
ew. łyka cukru trzcinowego
łyżka grenadyny
gazowana woda
Truskawki miksujemy razem z sokami, grenadyną (ew. cukrem). Dopełniamy woda i miksujemy. Rozlewamy do kieliszków.
Margarita klasyczna
Dla 2 osób
Przygotowanie: minuta
8 kostek lodu
100 ml tonicu
50 ml soku z pomarańczy
15 ml soku z limonki
Wszystkie składniki miksujemy i wlewamy do kieliszków.
Long drink miętowy
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 2 minuty
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu miętowego
niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
kruszony lód
Do dekoracji:
kilka świeżych listków mięty
Drinka przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance do drinków. Sok i syrop mieszamy w szklance. Następnie wrzucamy do szklanki kruszony lód (do trzech czwartych jej wysokości). Uzupełniamy wodą mineralną. Całość lekko mieszamy. Wrzucamy do szklanki kilka listków mięty dla dekoracji.