Uczestnicy konkursu musieli zdać test teoretyczny i wykazać się umiejętnościami praktycznymi. Przykładowe pytania i zadania z testu pisemnego: jak nazywana jest biała odmiana winogron Grechetto w regionie Emilia-Romagna, ile procent wina musi pochodzić z Kalifornii, aby butelka na etykiecie zawierała region pochodzenia California, podaj nazwy regionów winiarskich na Słowacji.

Do ostatecznej rozgrywki zakwalifikowało się trzech kandydatów: Jan Willem van der Hek z Holandii, Jakub P ibyl z Czech oraz Maja Samuelsson ze Szwecji. Finaliści rozpoczęli zmagania od konkurencji polegającej na profesjonalnym obsłużeniu dwóch stolików. Sommelierzy musieli zarekomendować klientom wybrane alkohole, odpowiednio je zaserwować, a w międzyczasie odpowiedzieć na trudne i wnikliwe pytania. Zadaniem, które stanowiło szczególne wyzwanie dla zawodników, a zarazem wielką atrakcję dla widzów była tzw. degustacja w ciemno, podczas której należało podać trafną nazwę, a także pochodzenie alkoholu.

Podczas dalszych zmagań konkursowych każdy finalista musiał odpowiednio dobrać wino do potrawy, jaką przygotował znany kucharz i telewizyjny celebryta Joseph Seeletso. Dodatkowo zadaniem sommelierów było wskazanie błędów w karcie win oraz rozpoznanie ich nazw po elementach etykiet. W punktacji oprócz wiedzy teoretycznej i praktycznej, oceniana była również umiejętność nalewania szampana, postawa kandydata, poziom języka angielskiego i ogólna prezencja.

Podczas zawodów zostali wyłonieni również najlepsi polscy sommelierzy. Pierwsze miejsce zajął Adam Pawłowski, sommelier w Northcote, drugie - Andrzej Strzelczyk z La Regina Warszawa, a trzecie - Piotr Pietras z restauracji Maze by Gordon Ramsay w Londynie.