Znajdziecie w niej ponad 100 przepisów na tradycyjne potrawy podzielone według regionów, z których pochodzą. Każdy z dziesięciu regionów ma swojego ambasadora, są nimi m.in. szefowie kuchni, restauratorzy czy członkinie kół gospodarstw wiejskich, którzy strzegą naszych lokalnych tradycji w każdym regionie. To dzięki nim tradycja jest ciągle żywa i to oni przybliżają nam przepisy na lokalne, domowe potrawy, które najchętniej jadamy. 

Gotuję z Lewiatanem. Wybieram Lokalne smaki to dużo więcej niż sama książka kulinarna - korzystając z kodów QR zyskujemy dostęp do nagrań wideo, które prezentują krok po kroku przygotowanie każdej ze stu zamieszczonej w książce potrawy.  

Jest też mnóstwo praktycznych rad, choćby tych dotyczących domowej spiżarni, robienia kiszonek czy nalewek. Wszystkie przepisy są świetnie oznaczone (liczba porcji, stopień trudności, czas przyrządzania, z jakich produktów wykonano potrawę). 

A oto jeden z przepisów, który teraz szczególnie się przyda, w końcu niebawem święta Bożego Narodzenia.

Pierniczki z Kujaw

Pierniczki z KujawPierniczki z Kujaw .

Na 10 pierniczków
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie:25 minut

Pierniczki z Kujaw - składniki

125 g masła Polskiego Mlekovita (miękkiego)
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego Lewiatan
1/2 szklanki cukru brązowego
2,5 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan
1 łyżeczka sody oczyszczonej Lewiatan
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 zmielone ziarenka ziela angielskiego Lewiatan
100 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny
kilka łyżeczek wody

Pierniczki z Kujaw - przygotowanie

Miękkie masło utrzyj z brązowym cukrem, następnie dodaj mąkę, miód, sodę oraz przyprawy. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ręcznie.

Gotowe ciasto owiń szczelnie folia spożywczą i włóż do lodówki na 25 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placek o grubości około 3 mm i wytnij ciasteczka.

Piecz je przez 6-8 minut na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 st.

Schłodzone pierniczki ozdabiaj cytrynowym lukrem. Aby uzyskać polewę do dekoracji, cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody.