Tytuł książki Jedz zielone (Wydawnictwo M, ok. 25 zł) brzmi jak hasło nadające się na sztandary i „Kuchnia. Magazyn dla smakoszy” podpisuje się pod nim.

Jedz zielone, Wydawnictwo MJedz zielone, Wydawnictwo M mat. pras.

Tym bardziej że dostajemy w tej pozycji nie tylko cenne dane naukowe, ale także – a co dla nas ważne – mnóstwo ciekawych przepisów kulinarnych. Autorki Hanna Stolińska-Fiedorowicz – dietetyczka – oraz Paula Kraśniewska specjalizująca się w gotowaniu potraw wegetariańskich i wegańskich, właścicielka firmy kateringowej, zaproponowały dopełniający się zbiór wiedzy teoretycznej przełożonej na codzienną praktykę. Można tę książkę uznać za najlepszą odpowiedź na szerzące się w internecie półprawdy i wręcz kłamstwa na temat zdrowego odżywiania i odchudzania i ogólnie wpływu codziennej diety na nasze zdrowie.

W pierwszej części znajdziemy opis produktów roślinnych i udokumentowany stan wiedzy na ich temat. Dzięki temu wiemy już, które rośliny rzeczywiście mają pozytywny lub negatywny wpływ na zdrowie człowieka, które z nich sprzyjają występowaniu chorób.

Stolińska-Fiedorowicz poświęca sporo miejsca na wskazówki praktyczne dotyczące m.in. sposobu przechowywania warzyw (i tu dostajemy dane potwierdzone badaniami). Uzupełniają je informacje, jakie składniki prozdrowotne są tracone na różnych etapach przyrządzania potraw, co za tym idzie – możemy wybrać optymalny sposób przygotowywania zdrowych posiłków i sprawić, by były jak najsmaczniejsze.

Druga część to przepisy kulinarne Pauli Kraśniewskiej. Podzieliła je na koktajle, śniadania, obiady i kolacje – wszystkie są proste do wykonania, wykorzystano w nich łatwo dostępne produkty. Zaproponowane potrawy zachęcają do wejścia w świat domowego przyrządzania posiłków i czerpana radości ze zdrowego i pysznego jedzenia.

Dawno na naszym rynku nie było tak kompetentnej pozycji książkowej.