Wybitni szefowie kuchni zainaugurowali cykl charytatywnych kolacji wegańskich


11 marca w warszawskim Food Lab Studio odbyła się inauguracja projektu “Chefs For Change”, w ramach którego jedni z najlepszych polskich szefów kuchni zorganizują we współpracy z ekspertami kampanii RoślinnieJemy, Fundacji Szkoła na Widelcu oraz marki Tefal cykl w pełni roślinnych kolacji. Dochód zostanie przeznaczony na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki, walczącego o prawa zwierząt hodowlanych.

Marcin PopielarzMarcin Popielarz mat. prasowe

Szefom kuchni pomogą uczestnicy programu MasterChef JuniorSzefom kuchni pomogą uczestnicy programu MasterChef Junior mat. prasowe


Inauguracyjna kolacja dla 60 gości przygotowana została przez ambasadorów kampanii RoślinnieJemy: Grzegorza Łapanowskiego, Marcina Popielarza, Marię Przybyszewską i Tomasza Olewskiego. Pomagali im uczestnicy programu MasterChef Junior, a wydarzenie poprzedzały warsztaty kuchni roślinnej.


– Warzywa są kolorowe, piękne, chrupkie i dają ogromne możliwości. Chcę uczyć ludzi, jak wybierać i przygotowywać rośliny, aby chętnie i często po nie sięgali – mówi Grzegorz Łapanowski, ambasador projektu i założyciel Fundacji Szkoła Na Widelcu – Prawdziwym wyzwaniem powinno też być dla nas to, jak współgrać ze środowiskiem naturalnym i przestać je tak bardzo niszczyć. Jedzenie może być dobre zarówno dla nas, jak i dla naszej planety - taka właśnie jest roślinna kuchnia. Czuję, że my - ludzie, którzy na co dzień zajmują się zawodowo jedzeniem - możemy w jakiejś mierze przyczynić się do tego, żeby wiedza i świadomość ludzi na ten temat była większa – dodaje.


W poniedziałkowym menu pojawiły się m.in. kolorowe buraki z powidłami śliwkowymi, balsamico, musztardowcem i orzechami laskowymi, karczoch z tapioką w mleku ryżowym z fermentowanym zielonym orzechem włoskim oraz kalarepa w imbirowym syropie z groszkiem wasabi, czarną soczewicą i słodkim ziemniakiem. Na deser podano wegańską bezę z lodami migdałowymi i cytrusami.

Kuchnia roślinna jest oryginalna i bardzo smaczna - przekonują szefowie kuchni Tomasz Olewski i Marcin PopielarzKuchnia roślinna jest oryginalna i bardzo smaczna - przekonują szefowie kuchni Tomasz Olewski i Marcin Popielarz mat. prasowe

Marysia Przybyszewska i Grzegorz ŁapanowskiMarysia Przybyszewska i Grzegorz Łapanowski mat. prasowe




Marcin Popielarz, Chef Patron Restauracji Biały Królik i zwycięzca Plebiscytu S.Pellegrino Young Chef na najlepszego młodego szefa kuchni Europy Środkowo-Wschodniej, tłumaczy: lubię niszowe projekty, a w tym przypadku w pełni podpisuję się swoim nazwiskiem pod wszystkimi postulatami tej inicjatywy. Być może nigdy nie będę gotował wyłącznie kuchni wegańskiej, ale bardzo inspiruje mnie ten trend. Odpowiedzialność w odżywianiu się i gotowaniu, a także skrupulatny wybór produktów to jedna z idei fine diningu.


Zainteresowane osoby mogą wziąć udział w jednej z trzech zaplanowanych w tym roku kolacji “Chefs For Change”: w Gdyni (10 maja), Poznaniu (14 czerwca) i Warszawie (2 października). Dochód ze sprzedaży biletów wesprze działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki - jednej z 12 najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie.


Więcej informacji oraz link do zakupu biletów znaleźć można na stronie internetowej projektu roslinniejemy.org/chefs.