Apetyt na rzodkiewki
Te wiosenne są soczyste, kruche, mają w sobie niewiele goryczki. Smakiem przypominają obrane orzechy włoskie. Na surowo dodajemy je do każdej sałatki, najlepiej razem z listkami, bo one także są pyszne, gdy są młode i świeże.
Kiełki
Były przebojem kulinarnym 20 lat temu. Wtedy służyły głównie do dekoracji dań. Grzegorz Łapanowski, juror programu Masterchef, specjalnie dla czytelników magazynu Kuchnia, pokazał je można używać do różnych potraw.
Ostra jazda z harissą
To ognista pasta na bazie chilli. Jej nazwa pochodzi od słowa harassa (miażdżyć, rozcierać). Jest tunezyjskim przysmakiem, cenionym w wielu krajach Afryki Północnej i na Bliskim Wschodzie. Ożywia kurczaka, duszone warzywa, rybne zupy, dipy i sosy.
Czytajcie przy jedzeniu!
Od dobrej powieści można się oderwać chyba tylko po to, by iść do kuchni i przygotować danie, którym raczą się bohaterowie wciągającej lektury. Z okazji Międzynarodowego Dnia książki po inspiracje sięgnęliśmy do naszych ulubionych autorów. A gotuje oczywiście - Agata Wojda z "Opasłego Tomu"
Aromat oliwy
W porównaniu z wersjami sklepowymi aromatyzowane oleje i oliwy własnej roboty dostarczają jeszcze ciekawszych doznań smakowych. Otrzymany produkt to nic innego jak połączenie oliwy lub oleju oraz dowolnego zioła, warzywa, a nawet niektórych owoców.
Pyszna eksplozja
Kiedyś Kraj Basków żył w strachu przez terrorystami, dziś zbiera jedną po drugiej gwiazdki Michelina. Naszym jedynym zmartwieniem będzie to, że nie damy rady spróbować wszystkich jego smaków.
A w dodatku specjalnym:
Mrożonki idealny zapas witamin na przednówek
Zapraszamy do kwietniowej Kuchni!