A w niej:
Biała kiełbasa własnej roboty w 5 potrawach
Jeśli zaczynamy o niej myśleć, to znaczy, że zbliża się Wielkanoc. Na szczęście przygotowanie zgrabnych pętek zabierze nam tylko ciut ponad godzinę. A potem powstanie:
rolada z ciasta francuskiego, zapiekanka chlebowo-szałwiowa, żurek z pieczoną białą kiełbaską, rozmarynowy pudding, gotowana w piwie, zapiekana w sosie karmelowym.
Chrzan - ostry jak czort, biały jak śnieg
Jednoznacznie kojarzy się z domową kuchnią. Jadaliśmy go u rodziców z domowym pasztetem, wędlinami, jajkiem, nabiałem. I to przede wszystkim na Wielkanoc. A teraz szykujemy chrzanowo-nowoczesne i lekkie potrawy.
Muslinowy twaróg
Ten najlepszy jest na podlasiu. Tak uważa Joanna Jakubiuk, mistrzyni z Białegostoku. Dzieli się z nami swoją unikalną wiedzą i zdradza, jak przygotować twaróg doskonały. I jak go potem smacznie wykorzystać w daniach regionalnych.
Roślinne święta z Martą Dymek
Znana blogerka proponuje Wielkanoc bez jajek i sernika. Przestaniecie się dziwić, gdy spróbujecie jej ricotty orzechowej i zapiekanki ziemniaczanej
Między ogórkiem a mazurkiem, czyli co pić w Wielkanoc
Gdy na stół wjeżdża żurek z białą kiełbasą, wcześniej były śledzie, potem są pasztety, jajka z majonezem, chrzan, sałatka jarzynowa i Bóg wie co jeszcze, a w antrakcie między korniszonem a mazurkiem spada na nas kłótnia z teściową o imponderabilia, kieliszek czegoś na ukojenie nerwów może okazać się niezbędny. Co do niego nalać podpowiada Ewa Wieleżyńska.
A w dodatku specjalnym:
Mazurki, baby drożdżowe, paschy i serniki
Zapraszamy do wiosennej Kuchni! Czytajcie przy jedzeniu!
źródło: Okazje.info