To pierwsza polska książka poświęcona kuchni libańskiej. Na naszym rynku konkurencji nie ma, a wśród anglojęzycznych publikacji ustępuje jedynie sztandarowej kilkusetstronicowej pozycji, jaką jest "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage.
"Hummus, za'atar i granaty" ma wszystko, co trzeba, by stać się bestsellerem. Po pierwsze - świetną autorkę. Samar Khanafer jest w połowie Polką, w połowie Libanką, z kuchnią libańską obcuje więc od dziecka. Od lat prowadzi w Polsce warsztaty, na których uczy gotować po libańsku, uczestniczyła w III edycji programu "MasterChef", jej przepisy pojawiały się też w "Kuchni". Jednym słowem: właściwy człowiek na właściwym miejscu.
Po drugie: książka jest solidnie wydana. Wyróżnia się dzięki dużemu formatowi, apetycznym zdjęciom potraw autorstwa Kamila Zielińskiego oraz koncepcji graficznej nawiązującej do liternictwa i motywów arabskich. Jej autorką jest także Samar Khanafer, bo oprócz talentu kulinarnego ma zmysł plastyczny - zawodowo zajmuje się projektowaniem graficznym.
Najważniejszym jednak atutem książki są przepisy. Egzotyczne, autentyczne, z pierwszej ręki. Kuchnia libańska to mozaika etniczna - największy wpływ na nią mieli Turcy, ale sporo tu też akcentów arabskich, ormiańskich i francuskich. Dumą Libańczyków są meze, czyli przystawki, którym autorka poświęca obszerny rozdział. Znajdziemy tu takie przysmaki jak hummus, falafel (kuliste kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu), fattoush (sałatka z grzankami), mutabal (pasta z bakłażana z tahiną i czosnkiem) czy tabbouleh (sałatka z bulguru, mięty, natki pietruszki i pomidorów).
Wśród zup prym wiodą te na bazie soczewicy, a wśród dań głównych - ryby i owoce morza, jagnięcina oraz baranina. Dużo jest dań warzywnych na ciepło, są też wypieki, desery i napoje. A wszędzie królują mięta, czosnek, cytryny, tahina oraz tytułowe granaty i za'atar (dla niewtajemniczonych: mieszanka tymianku, sumaku, sezamu i soli). Prawdziwa libańska uczta plus opowieści Samar o Libanie i rodzinnych tradycjach.
Samar Khanafer, Hummus, za'atar i granaty, Wydawnictwo Buchmann, 69,99 zł