Paweł Oszczyk doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji Miramonti l'Altro w Brescii (gwiazdka Michelina) oraz w Warszawie - w Bristolu i Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. Restauracją La Rotisserie kieruje od jej początku, od 2004 roku. W roku 2014 został odznaczony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną laurem Prix du Chef de l'Avenir (Kucharz Przyszłości).
W swej kuchni wykorzystuje rodzime składniki najwyższej jakości, ale ma też słabość do smaków włoskich oraz solidną wiedzę na temat klasycznej kuchni francuskiej. Jesienno-zimowa karta dań jego autorstwa jest krótka - 7 przekąsek, 3 dania rybne, 4 mięsne i 3 desery), ale treściwa.
Wśród przystawek (32-58 zł) dominują ryby i owoce morza: tuńczyk z grejpfrutem, burakiem i bazylią, pierogi z kozim twarogiem i wędzonym sumem, ciepła sałatka z pstrąga z homarem i rukwią wodną, sałatka z ośmiornicy i kałamarnicy z pomidorami i kolendrą oraz małże św. Jakuba z sałatką z orzechami i śliwką. Te ostatnie rozpływają się w ustach.
Na danie główne można również wybrać rybę (78-98 zł). Kusi grillowany filet z okonia morskiego z zielonym groszkiem, ostrygą i lubczykiem, pieczony filet z turbota z risottem z kapustą, krabem i kawiorem oraz chrupiący filet z dorsza z minestrą selerową i podlaską szynką sezonowaną.
Co dla mięsożerców? Pieczony comber jagnięcy z soczewicą, pancettą i sosem z wędzonego czosnku. Albo wybitnie polska propozycja - comber z sarny marynowany w wódce z miodem, podany z burakami pieczonymi w kminku. Są też bardziej kosmopolityczne dania: pieczona w kolendrze kaczka Challans z pietruszką w burbonie i sosem jeżynowo-imbirowym oraz grillowana polędwica wołowa z sosem Béarnaise i domowymi frytkami. Ceny dań mięsnych od 92 do 119 zł.
Wśród deserów także są propozycje odwołujące się do rodzimych smaków: niebanalny mus z kaszy gryczanej z kawą, czekoladą i sorbetem mirabelkowym oraz faworki z twarogiem, karmelem i Żubrówką. Na wielbicieli bardziej egzotycznych kompozycji czeka Paris-Brest z czekoladą, mango i kokosem.
Restauracja La Rotisserie mieści się przy butikowym Mamaison Hotel Le Regina Warsaw na warszawskim Nowym Mieście w pałacu zaprojektowanym przez Fryderyka Alberta Lessela dla rodziny Mokronowskich.
źródło: Okazje.info