(Na 4 porcje)

Składniki

  • Łosoś ( 120-130 porcja) - 4 szt.
  • Orzechy Macedonia - 100 g
  • Masło - 10 g
  • Melisa

Warzywa:

  • marchew
  • rzodkiew
  • brukselka
  • groszek cukrowy
  • Pomarańcz - 4 szt.
  • Syrop pomarańcz - 1 łyżka
  • Cukinia - 3 szt.
  • Cebula czerwona - 1szt.
  • Galangal nieduży -1 szt
  • Oliwa
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania

Orzechy i melisę miksujemy razem na zieloną kruszonkę. Łososia oczyszczamy, porcjujemy, nacieramy masłem i posypujemy dokładnie kruszonką z orzechów. Pieczemy w piekarniku w temp. 160°C przez 10 min.

Cukinie, czerwoną cebulę i galangal kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę a następnie dodajemy cukinie i galangal. Smażymy przez ok. 8 - 10 min. Następnie za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem białym.

Z pomarańczy wyciskamy sok, przelewamy do garnka i dodajemy syrop pomarańczowy i łyżkę masła. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy oczyszczone mini warzywa, gotujemy na wolnym ogniu przez  5 min.

Na talerzu podajemy puree z cukinii, obok upieczonego łososia i dekorujemy mini warzywami.

Fot. Materiały partnera

Autor

Joseph Seeletso

źródło: Okazje.info