Podobnie, jak w ubiegłym roku przez całe lato i jesień razem z Mecenasem Kulinarnym Targu Śniadaniowego marką Zelmer organizujemy dla  wszystkich fanów  gotowania na cykl warsztatów kulinarnych "Świeża Inicjatywa".  Polscy i zagraniczni szefowie kuchni, profesjonalni szkoleniowcy i znani foodies prowadzący warsztaty pokażą uczestnikom jak łączyć smaki, wykorzystać w kuchni świeże, sezonowe produkty oraz jak zaskoczyć nawet z pozoru prostym i klasycznym daniem przez dodanie niekonwencjonalnych składników.

W Sopocie sobotnie spotkania rozpoczął w zeszłym tygodniu warsztat "Smaki lasu" z Kubą Korczakiem. Pod czujnym okiem szefa wspólnie przygotowaliśmy spring rolls z kurkami, kaszą gryczaną niepaloną, warzywami sezonowymi  z dipem jeżynowo-imbirowym, Tataki z dziczyzny  z kaszotto z grzybami leśnymi i warzywami korzeniowymi oraz  lepiliśmy leniwe pierogi z kozim serem okraszając je syropem z pędów sosny, sorbetem malinowym i okruchami w palonym maśle.

W najbliższą sobotę 15 sierpnia w ramach świątecznego odpoczynku zapraszamy na kolejne warsztaty - "Smaki morza". Mnager restauracji Gessler u Kucharzy w Sopocie - Tomasz Strzelecki zdradzi nam swoją tajemnicę na najlepsze rybne przysmaki!Tomasz Strzelecki doświadczenie zawodowego zdobywał w Londynie, Miami i New Yersey. Jest pasjonatem i popularyzatorem kuchni polskiej. Hołduje tradycji z wykorzystaniem najwyższej jakosci produktów od lokalnych dostawców.W swoich przepisach podkreśla reginalny charakter i tożsamość smaku, o czym uczestnicy przekonają się w trakcie warsztatów.

O 10:30 poznamy w praktyce przepis na śledzie Strzeleckiego, następnie o 12:00 zmierzymy się z dorszem po sopocku, aby o 13:30 przejść do deseru - owocowej plaży.

Zapisów na każdą edycję warszytataó prosimy dokonywać przez wysłanie zgłoszenia (w tytule miasto i data I NUMER warsztatu) na adres mailowy:

zelmer@targsniadaniowy.pl

Wraz z Mecenasem Kulinarnym zaprosimy również facebookowych fanów Targu Śniadaniowego i uczestników warsztatów do licznych konkursów, w których będzie można wygrać sprzęt kulinarny Zelmer.

Czkl warsztatów "Świeża Inicjatywa" pojawi się na Targu Śniadaniowym w każdą sobotę do  końca sierpnia.Zapraszamy do udziału!

Patronem medialnym cyklu "Świeża Inicjatywa" jest Magazyn Kuchnia

Aktualne informacje o warsztatach i zapisy na nie można znaleźć na stronie warsztatowej: www.facebook.com

oraz fanpage'ach Targu Śniadaniowego:

FB Warszawa

FB Sopot

F B Poznań

FB Wrocław