We wtorek 12 sierpnia smakosze i kinomaniacy będę mieli szansę obejrzeć dokument 'The Sturgeon Queens' opowiadający ponad stuletnią historię delikatesów Russ and Daughters. Niewielki sklep z rybami i bajglami na Lower East Side jest w Nowym Jorku już legendą. Mimo, że czasy się zmieniają, firma wciąż działa. O sekrecie długowieczności (chyba nie tylko w biznesie gastronomicznym) opowiedzą dwie blisko stuletnie seniorki, córki założycieli oraz Niki Russ Federman i Josh Russ Tupper, kuzynostwo, które kilka lat temu przejęło stery w rodzinnej firmie. Będą też 'gościnne występy' wielu znanych sympatyków marki: aktorka Maggie Gyllenhall, pisarz Calvin Trillin czy szef kuchni Mario Batali.

Jak można się domyślać, w daniach Luizy Trisno najważniejsze będą więc ryby. Szefowa kuchni krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog poda:

Starter

Matias marynowany w świeżo-wypalonej kawie z espumą z limonki i wasabi podawany z kawową wytrawną brioszką i majerankowym masłem

Primo

Dwutygodniowe pastrami z policzków wołowych i wędzonych borowików, kończone w maśle z piklowanymi ogórkami, żelkami ze świeżych ogórków i srebrnej cebuli przykryte powietrzem ze słodkiej papryki

Secondi

Jesiotr sous vide z sosem z kawioru i biała kapusta sous vide na emulsji z kopru i masła

Deser

Lody z prażonego kminku i czarnej porzeczki z kiszoną czerwoną kapustą na koglu moglu

Starter Matias marynowany w świeżo-wypalonej kawie z espumą z limonki i wasabi podawany z kawową wytrawną brioszką i majerankowym masłem Primo Dwutygodniowe pastrami z policzków wołowych i wędzonych borowików, kończone w maśle z piklowanymi ogórkami, żelkami ze świeżych ogórków i srebrnej cebuli przykryte powietrzem ze słodkiej papryki Secondi Jesiotr sous vide z sosem z kawioru i biała kapusta sous vide na emulsji z kopru i masła Deser Lody z prażonego kminku i czarnej porzeczki z kiszoną czerwoną kapustą na koglu moglu

Luiza TrisnoLuiza Trisno  fot. materiały prasowe

źródło: Okazje.info