Składniki

  • 4 szt dorady
  • 50 ml oliwy
  • 30g tymianku
  • pieprz kruszony
  • 2 limonki
  • mizuna
  • kiełki groszku
  • koper
  • kiełki rzodkiewki
  • liście nasturcji
  • oliwa
  • 2 ogórki
  • 8 młodych ziemniaków
  • 30 g masła
  • 100 ml oliwy
  • 30g szczypiorku
  • żółtko
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania

Doradę wyfiletować i zamarynować w oliwie, soku z 1 limonki, pieprzu i tymianku- odstawić na min 30 min

Młode zioła opłukać i włożyć do wody z kostkami lodu. Z drugiej limonki wyciąć fileciki.

Ogórek zielony obrać i pokroić tylko twardą cześć na mandolinie. Następnie zapakować próżniowo przynajmniej trzy razy aż zauważymy, że ma przejrzystą strukturę.

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie przekroić na pół i podgrzać na wolnym ogniu na maśle - można dodać siekany koperek- wynagrodzi brak soli:)

Oliwę zmiksować ze szczypiorkiem i podgrzać na wolnym ogniu do ok 60C, ostudzić i przecedzić przez filtr do kawy lub gęstą gazę. Następnie dodawać stopniowo do żółtka wymieszanego z musztardą. Gdyby był zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej wody. A jeżeli lubimy kwaśny smak proponuje dodać kilka kropli cytryny.

Rybę wyjąć z lodówki i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry. Patelnia najlepiej jakby była pokryta powłoka nieprzywierającą. Smażymy około 2-3 min z obu stron. Zioła i kiełki mieszamy ze sobą można dodać odrobine dresingu. Na talerzu układamy tak, aby ryba była gwiazdą dania a reszta tylko jej tłem i dekoracją.

Autor

Ewa Olejniczak

Fot. Materiały partnera