Piwo prosto z browaru do czeskiej kuchni

Delikatna wieprzowina confit w Pilsnerze, gulasz wołowy z knedlikiem, smażony ser - to tylko niektóre dania jakich można spróbować w restauracji Ceská w Warszawie. Dla prawdziwych Czechów równie ważną potrawą jest piwo. Mówi się, że nigdzie nie smakuje ono tak dobrze jak w miejscu, w którym zostało uwarzone. Dlatego Czesi, by cieszyć się wyjątkowym smakiem piwa wprost z browaru zaczęli serwować je ze specjalnych tanków. Przede wszystkim jest to piwo o wyjątkowej świeżości, niepasteryzowane. Gwarantuje to najwyższą jakość Pilsnera oraz jego doskonały smak - idealnie zrównoważony z nutami karmelowej słodyczy i chmielowej goryczki. Piwo z tanka charakteryzuje się także mniejszym, bardziej subtelnym nagazowaniem.

Teraz mieszkańcy Warszawy nie muszą już jechać do Czech, by spróbować świeżego Piwa Pilsner Urquell prosto z browaru. Wystarczy, że odwiedzą lokal Ceská na ulicy Chmielnej. W restauracji zamontowano aż sześć miedzianych tanków. Piwo dowożone jest do nich prosto z browaru w Pilznie. Dzięki temu zachowuje niezwykły smak, a jego termin przydatności to zaledwie siedem dni.  Ceská to wierne odwzorowanie czeskiej hospody, z jej niepowtarzalnym klimatem i aranżacją  - to miejsce sprzyjające wspólnemu biesiadowaniu w stylu naszych południowych sąsiadów.

Miłośnicy złotego trunku nie muszą już jechać do Czech, by napić się świeżego piwa prosto z browaru. Pilsner Urquell wprowadza właśnie do Polski tanki, dzięki którym możemy cieszyć się niepasteryzowanym piwem z browaru Prazdroj. W nowo otwartej restauracji Ceská zamontowano właśnie aż sześć miedzianych tanków, z których piwo serwują najlepsi barmani pod czujnym okiem Czeskiego Mistrza Barmanów - Jakuba Šruba a.

Czechy - tu wszystko się zaczęło. W 1842 roku browarnicy z Pilzna uwarzyli pierwsze na świecie jasne piwo. Bardzo szybko zyskało ono ogromną popularność i było dostępne w wielu krajach w Europie. Nic nie smakuje jednak tak dobrze jak piwo świeże, prosto z browaru. Nasi południowi sąsiedzi doskonale o tym wiedzieli, dlatego jako pierwsi wprowadzili w połowie lat 90-tych XX wieku tanki. Tanki szybko zyskały wielu zwolenników nie tylko w Czechach, ale także m.in. w Holandii. Teraz przyszedł czas na Polskę. Dlaczego? Piwo serwowane z tanka jest świeże, niespasteryzowane, dostarczone prosto z browaru, gdzie smakuje najlepiej. Krótki, siedmiodniowy termin przydatności to najlepsza gwarancja jego jakości.

Tankovna - czeski sekret

Tankovna to czeski, unikalny system transportowania, przechowywania i serwowania piwa. W restauracji Ceská składa się on z sześciu tanków , w każdym znajduje się aż 500 litrów świeżego piwa Pilsner Urquell.

Na czym polega sekret? Piwo, zaraz po uwarzeniu przelewane jest do mobilnego tanka. Podczas drogi do pubów i restauracji cały czas jest chłodzone i nie ma kontaktu z powietrzem. Od chwili otwarcia tanka w lokalu piwo ma tylko siedmiodniowy termin przydatności. Specjalna tablica umieszczona przy miedzianym tanku informuje piwoszy, kiedy piwo przyjechało z browaru i ile czasu pozostało do jego wypicia.

- Czesi wymyślili tanki w latach 90-tych XX wieku. W naszym kraju, z roku na rok, są coraz bardziej popularne. Jako rodowity Czech cieszę się, że mogę serwować Polakom oryginalne piwo prosto z Browaru Prazdroj. Dzięki takim miejscom jak restauracja Ceská dzielimy się tym, z czego znany jest nasz kraj: smaczną kuchnią i doskonałym, oryginalnym piwem - mówi Mistrz Barmanów Jakub Šruba.

Ceská to wierne odwzorowanie czeskiej hospody, z jej niepowtarzalnym klimatem i aranżacją  - to miejsce sprzyjające wspólnemu biesiadowaniu w stylu naszych południowych sąsiadów.

Cała władza w rękach barmana

Czesi znani są nie tylko z warzenia najlepszego piwa - są też mistrzami w jego serwowaniu. U naszych południowych sąsiadów nalewaniem piwa zajmuje się specjalnie wyszkolona osoba - wyczepni . Tak też jest w restauracji Ceská , gdzie barmani serwują piwo z tanka na kilka czeskich sposobów. W zależności od preferencji, piwosze mogą wybrać idealne dla siebie piwo. Hladinka - czyli "tafla wodna" ma idealnie zbalansowany smak i gęstą, białą pianę, Cochtan - to piwo bez piany, o wytrawnym, goryczkowym smaku, a Mliko to zaś pełen kufel białej piany z przewagą słodszych akcentów. Niezależnie od wyboru, dzięki systemowi Tankovna , miłośnicy złotego trunku mają pewność, że piją świeże piwo, które przyjechało prosto z czeskiego browaru, gdzie uwarzone zostało zgodnie z XIX wieczną recepturą.

Czeskie sposoby rozlewania piwaCzeskie sposoby rozlewania piwa Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Pilsner Urquell z tanka dostępny jest w Warszawie już w dwóch lokalach, Restauracji Eeská przy ul. Chmielnej 35 oraz AiOLI inspired by MINI przy na Placu Konstytucji 5.