Lokale przygotują specjalne dania dostępne w menu tylko tej nocy w specjalnych cenach. W każdym z nich możemy liczyć na specjalny pokaz kulinarny na żywo.

Podczas pokazu "live cooking" w restauracji Kubicki będziemy mogli zobaczyć, jak przygotowuje się raki. Szef kuchni Damian Mazurowski doda je do swojego "gdańskiego risotta". Będzie to potrawa z szyjek rakowych na bazie kaszy jaglanej, podawanej z sosem z wędzonego łososia z dodatkiem kaparów. To nawiązanie do tradycji kulinarnej gdańskich kupców.

Szef kuchni restauracji Filharmonia Mariusz Wolski zachwyci nocnych gości 6-daniowym menu degustacyjnym opartym o produkty regionalne i skandynawskie techniki. W Filharmonii tego wieczoru nie zabraknie muzyki na żywo, rzecz jasna - klasycznej. Podczas specjalnego pokazu goście zobaczą jak przygotowuje się lody z chryzantemy czy perliczkę sous vide.

Z kolei Ristorante da Mario zaprasza na nocną wyprawę po smakach i kulturze Włoch. Nie zabraknie najwyższej jakości włoskiego jedzenia oraz muzyki. Kucharz Luciano przywoła smaki swojego dzieciństwa. W ogrodzie na gości czekać będą grillowane przysmaki, a wieczór umili występ Marco "Il Veneziano" Bernardiego.

W Kokieterii w Hotelu Hanza, gdzie stery kulinarne trzyma Daniel Chrzanowski, w nocy 30 maja czekać będą wariacje na temat pomorskich produktów. Daniem nocnym będzie pieczony dorsz bałtycki podany na sosie z pieczonej papryki oraz skorzonery ze szparagami, w asyście maślanych ziemniaków. Do tego szef szykuje pokaz smażenia ryb. Dodatkową atrakcją podczas Nocy Restauracji w lokalu będzie występ Mariusza Myrychy - finalisty Szansy na Sukces.

W typowo piwnym lokalu czyli restauracji Brovarnia w Hotelu Gdańsk pokazem specjalnym Nocy Restauracji będzie ciekawe seminarium poświęcone technologii warzenia piwa. Na koniec uroczyste odbicie 10-litrowej beczki piwa Brovarnia.

nocrestauracji.pl

materiały prasowe