Niedojedzony obiad, zepsute owoce, szkolne kanapki... Codziennie każdy z nas wyrzuca jedze nie. Może się wydawać, że jest tego niewiele, ale w ciągu roku uzbiera się około 100 kilogramów na osobę. Pod tym względem dorównujemy już bogatym krajom Europy oraz USA. Brytyjczycy policzyli, że rodzina z dwójką dzieci rocznie wyrzuca jedzenie warte tyle, ile trzeba zapłacić za dwie wycieczki do Disneylandu w Paryżu. I to dla całej rodziny! Co robić, żeby zamienić nadpsute jedzenie z lodówki na dodatkowe wczasy? Jak powstrzymać się przed nadmiernymi zakupami? Jak gotować, żeby nie wyrzucać? Jak namówić dzieci do niezostawiania połowy obiadu na talerzu? Jak to wszystko wpływa na gospodarkę? O tym w siedzibie "Gazety Wyborczej" ( ul. Czerska 8/10 w Warszawie) dyskutować będą m.in.: * Marta Gessler, restauratorka, propagatorka niemarnowania żywności * Czesław Grzesiak, wiceprezes zarządu Tesco Polska * Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii "Zrównoważone rolnictwo", Greenpeace Polska * Magdalena Krajewska, dyrektor Banku Żywności SOS w Warszawie * prof. Witold Orłowski, ekonomista, wykładowca, doradca PwC * Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga kulinarnego Minta Eats Debatę poprowadzi Aleksandra Sobczak, szefowa działu gospodarczego "Gazety Wyborczej". Wstęp na debatę jest wolny. Zainteresowani udziałem w debacie w charakterze gościa na sali mogą wysłać maila na adres: debaty@wyborcza.pl, lub zadzwonić pod numer 22 555 42 88. Więcej na: wyborcza.pl/jemkupujeniemarnuje