Oliwa podobnie jak wino ma swój ranking. O najwyższej jakości oliwy świadczy w Hiszpanii DOP (Chronione Oznaczenie Geograficzne). Znak ten to gwarancja pochodzenia. Świadczy on o tym, że cały proces produkcyjny poddawany jest ścisłej kontroli na każdym jego etapie. Oliwki rosną w jednym konkretnym obszarze i tam też odbywa się tłoczenie oliw, ich butelkowanie oraz przechowywanie. W Hiszpanii istnieją 32 denominacje, nad którymi piecze sprawują Rady Regulujące.
Wybierając oliwę warto znać jej terminologię, nie tylko w języku polskim, ale również w języku producentów.
W Polsce istnieją 4 oficjalne nazwy handlowe dotyczące oliw. Poniżej przedstawiamy nazwy polskie wraz z międzynarodowymi odpowiednikami również występującymi w Polsce.
1) Oliwa extra vergine (super dziewicza z pierwszego tłoczenia) - tłoczona mechanicznie. Aceite de oliva virgen extra (hiszpańska), Olio extra vergine di oliva (włoska), Huele d'olive vierge extra (francuska), Olive oil extra virgin (angielska).
2) Oliwa vergine (dziewicza z pierwszego tłoczenia) - tłoczona mechanicznie Aceite de oliva virgin (hiszpańska), Olio vergine di oliva (włoska), Huile d'olive vierge (francuska), Virgin oliv oil (angielska)
3) Oliwa z oliwek (mieszanka oliw rafinowanej z oliwą vergine) - tłoczona chemicznie Aceite de oliva, Olio di oliva, Huile d'olive, Oliv oil
4) Oliwa z wytłoków oliwnych - tłoczona chemicznie Aceite de rujo, Olio di sansa di oliva, Huile de Marc d'olive, Pomace olive oli
Wybierając produkt warto brać pod uwagę jego nazwę i nie wybierać oliw, które powstają w procesie chemicznego tłoczenia, gdyż nie posiadają one wartości, o które nam chodzi, gdy sięgamy po oliwę.
Kolejną istotną kwestią jest kraj pochodzenia, czyli skąd tak naprawdę ta oliwa pochodzi? Gdzie została wyprodukowana? Kraj pochodzenia: Terytorium Unii Europejskiej. Hasło to niewiele nam mówi, może świadczyć jedynie o tym, że dana oliwa została wyprodukowana w jednym kraju, a następnie przewieziono ją i rozlano w kompletnie innym miejscu. Efekt jest taki, że kupujemy oliwy popularnych marek, które mogłyby się wydawać, że są produktami pochodzącymi z Włoch, a w wielu przypadkach są to oliwy pochodzące ze słonecznej Hiszpanii. Kto by przypuszczał, że Włosi są głównym importerem i zarazem eksporterem hiszpańskiej oliwy.
Przechowywanie i termin przydatności: Hermetycznie zamknięta butelka oliwy może być przechowywana przez okres 2 lat. Po jej otwarciu powinna zostać zużyta w przeciągu 3 miesięcy. Po tym okresie oliwa się nie zepsuje, ale straci wartości, które zawarte są w 100% soku z oliwki. Oliwę należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie należy przechowywać jej w lodówce, gdyż pod wpływem niskiej temperatury ulega krzepnięciu i wytrąca się w niej osad, który zanika w momencie, kiedy oliwa znów będzie w temperaturze pokojowej.
Rekomendacje Polskiej Rady Oliwy: najlepsze oliwy virgin extra dostępne w Polsce
Więcej o oliwie znajdziecie na stronie Rady Oliwy z Oliwek