Kazaar to oryginalna, mocna Grand Cru o głębokiej intensywności: 12 - w nowej, dwunastostopniowej skali Nespresso . Kazaar , który zyskał niezwykłą popularność wśród członków Klubu Nespresso , trafia teraz do stałej oferty marki. Wraz z kawą Dharkan (intensywność: 11) uzupełnia dotychczasową linię kaw intensywnych, która staje się tym samym najbogatsza w historii firmy. Obydwie kawy wykraczają poza dotychczasową skalę intensywności Nespresso , definiując ją na nowo (od 1 do 12).

Swoją wyrazistość Kazaar zawdzięcza dwóm kongijskim kawom Robusta, uprawianym w Gwatemali i Brazylii. Aby osiągnąć ognisty charakter, eksperci Nespresso użyli najwyższej jakości brazylijskiej kawy Conillon, nigdy wcześniej nie wykorzystywanej w kawach z rodziny Grand Cru. W celu uniknięcia gorzkawego posmaku zastosowano specjalną technikę palenia oraz nowatorską metodę suszenia. Zielone owoce kawowca poddane zostały działaniu słońca, a nie maszyn, by nie "zmęczyć" i nie przepalić ziarna. Dodana do kawy Kazaar i uprawiana od niedawna Robusta dodaje aksamitności, a najwyższej klasy Arabika Cerrado zapewnia jej zbalansowany smak i delikatną słodycz. Goryczka i nuty pieprzowe równoważone są w niej przez gęstą, kremową konsystencję.

Drugą intensywną nowością od Nespresso jest Dharkan - kawa nieco subtelniejsza, podawana z większą ilością wody, której ostrzejsze akcenty smakowe wydobywane są dzięki długiemu procesowi palenia w niskiej temperaturze. Technika ta nadaje jej mocny, ognisty charakter, uzupełniony przez unikalne połączenie mieszanek Arabika z Ameryki Łacińskiej i Azji. Ponadto kawę Dharkan charakteryzuje intensywność palonych ziaren, którym towarzyszy aromat gorzkiego kakao i nuty zbożowe, nadające jej aksamitną konsystencję. Podczas picia wyczuwalna jest przyjemna, delikatna goryczka, która przez pewien czas utrzymuje się w ustach.

Kazaar i Dharkan poszerzają asortyment intensywnych kaw Nespresso Grand Cru, obejmujący już mocno skontrastowaną z nimi kawę Ristretto (10), kremową kawę Arpeggio (9) oraz kawę Roma o doskonale zrównoważonym smaku (8) i czynią tę linię najbogatszą w historii marki.

Wyjątkowa wygoda oraz zaawansowana technologia, które wyróżniają ekspresy do kawy U, są odpowiedzią na wymogi nowoczesnego stylu życia, a także potrafią sprostać jego wyzwaniom. Obydwa urządzenia pozwalają na przygotowanie ulubionego Grand Cru jednym ruchem. Dzięki pomysłowej, ruchomej budowie, zarówno Umilk, jak i Umat mogą zmieniać kształt, dopasowując się do wystroju wnętrza. Zastosowane w nich nowoczesne rozwiązania technologiczne umożliwiają parzenie za każdym razem doskonałej kawy.

Pierwszy z nowych ekspresów to Umat , który wnosi w serię U jeszcze więcej klasy i subtelności. Odznacza go prostota stylu i funkcjonalność, a jego minimalistyczny, nowoczesny wygląd zaprojektowany został tak, by pasował do każdego pomieszczenia. Cechą charakterystyczną Umat jest matowe, eleganckie wykończenie. Urządzenie - z logo Nespresso umieszczonym po obu stronach - dostępne jest w dwóch kolorach: energetycznym, czerwonym (Mat Red) oraz bardziej stonowanym, szarym (Mat Grey).

Umilk jest drugą nowością U - posiada wbudowany moduł spieniania mleka, co z pewnością ucieszy miłośników latte i cappuccino. Zintegrowany z ekspresem spieniacz Aeroccino3 pozwala w kilka sekund przygotować delikatną mleczną piankę - zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niewątpliwym plusem sprzętu jest łatwość w utrzymaniu czystości. Podobnie jak pozostałe ekspresy U , także i Umilk ma modułową budowę - regulowany pojemnik na wodę i Aeroccino mogą swobodnie poruszać się wokół tylnego korpusu urządzenia. Umilk dostępny jest w dwóch kolorach - kremowym (Pure Cream) oraz czarnym (Pure Black).

Zarówno Umat, jak i Umilk posiadają dotykowy panel, który zapamiętuje ulubioną wielkość filiżanki, dzięki czemu nie trzeba za każdym razem ustawiać jej od nowa. Wstępnie ustawione parametry dla kaw ristretto, espresso i lungo ułatwią przygotowanie pożądanego rodzaju napoju. Wygodną podstawkę pod filiżankę w Umat i Umilk można regulować tak, by pasowała zarówno do wysokich jak i niskich naczyń. Użytkownik bez problemu skonfiguruje więc U w zależności od nastroju i swoich rytuałów związanych z kawą. Łagodne kształty o zaokrąglonych krawędziach nadają obu ekspresom elegancki wygląd.

Oprócz krótkiego czasu podgrzewania (jedynie 25 sekund), Umat i Umilk posiadają również funkcję automatycznego parzenia - oznacza to, że proces przygotowania kawy zaczyna się już w momencie włożenia kapsułki do podajnika i jego zamknięcia. W dowolnej chwili można go zatrzymać - jest to wygodne, jeśli spontanicznie zdecydujemy się napić mocnego espresso zamiast delikatniejszego lungo.

Innowacyjna funkcja "drop stop", która zapobiega kapaniu, czyni ekspresy U jednymi z najczystszych urządzeń na rynku - płyn nie wycieka, a każda kapsułka usuwana jest automatycznie. Zastosowana w U zaawansowana technologia sprawia, że ekspresy są bardzo oszczędne w zużyciu energii. Umat i Umilk posiadają optymalny profil energetyczny w swojej klasie, a system samoczynnie wyłącza urządzenie po 9 minutach bezczynności. Dodatkowo są one wykonane w ponad 50% z materiałów pochodzących z recyklingu.

Ekspresy Umat i Umilk dostępne będą od października 2013 r. w cenach 649 zł i 849 zł w butiku Nespresso , sklepie internetowym firmy oraz u wybranych partnerów handlowych m.in. De 'Longhi