Razem z Juniorem zmodyfikowaliśmy przepis na ciasto marchewkowe. Blog Zamiast dwóch szklanek zwykłej mąki dodaliśmy 1,5 szklanki razowej żytniej i pół szklanki bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych. Dla pobudzenia metabolizmu dorzuciliśmy jeszcze dwie łyżki otrębów i zmniejszyliśmy ilość cukru. Ciasto z przepisu wystarczy na wypełnienie 12 muffinek i małej foremki na ciasto, które można potem zamrozić.

Składniki:

CIASTO i muffinki marchewkowe :

  • 1,5 szklanki razowej mąki
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • szklanka cukru, może być brązowy
  • szklanka oleju
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 lub 4 jajka
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • można dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo dwie łyżki otrębów
  • ok. dwóch szklanek startej marchewki ( Junior uwielbia marchewkę , dlatego zawsze dodajemy jej więcej)
  • wszelkie możliwe bakalie ( my mieliśmy akurat żurawinę).

MASCARPONE:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy, zaczynając od łączenia ze sobą płynnych, a potem sypkich, na końcu dodajemy startą marchewkę. Junior dodając wszystkie składniki wysypał na siebie całą mąkę i był najszczęśliwszym dzieckiem na świecie. Zanim zaczął wkładać papilotki do foremek na muffinki, sam się umył i przebrał :)

Muffinki marchewkowe z kremem z serka mascarponeMuffinki marchewkowe z kremem z serka mascarpone Fot. Junior gotuje Fot. Junior gotuje

Muffinki: piekarnik 180 stopni, ok.20 minut ciasto w zależności od foremki i wielkości. Piekarnik 180 stopni, ok 30-40 minut ( najlepiej sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone )

Masa mascarpone: Mieszamy składniki i masę przekładamy w rękaw cukierniczy, lub foliową torebkę z odciętym rogiem i wyciskamy na muffinki, dekorujemy kawałkami limonki :). Wspólne dekorowanie może być świetną zabawą :) Smacznego

Więcej pomysłów na wspólne gotowanie z dziećmi znajdziecie na blogu Junior Gotuje

Fot. Junior Gotuje