Razem z Juniorem zmodyfikowaliśmy przepis na ciasto marchewkowe. Blog Zamiast dwóch szklanek zwykłej mąki dodaliśmy 1,5 szklanki razowej żytniej i pół szklanki bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych. Dla pobudzenia metabolizmu dorzuciliśmy jeszcze dwie łyżki otrębów i zmniejszyliśmy ilość cukru. Ciasto z przepisu wystarczy na wypełnienie 12 muffinek i małej foremki na ciasto, które można potem zamrozić.
Składniki:
CIASTO i muffinki marchewkowe :
- 1,5 szklanki razowej mąki
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- szklanka cukru, może być brązowy
- szklanka oleju
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 lub 4 jajka
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- można dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- dodatkowo dwie łyżki otrębów
- ok. dwóch szklanek startej marchewki ( Junior uwielbia marchewkę , dlatego zawsze dodajemy jej więcej)
- wszelkie możliwe bakalie ( my mieliśmy akurat żurawinę).
MASCARPONE:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy, zaczynając od łączenia ze sobą płynnych, a potem sypkich, na końcu dodajemy startą marchewkę. Junior dodając wszystkie składniki wysypał na siebie całą mąkę i był najszczęśliwszym dzieckiem na świecie. Zanim zaczął wkładać papilotki do foremek na muffinki, sam się umył i przebrał :)
Muffinki marchewkowe z kremem z serka mascarpone Fot. Junior gotuje Fot. Junior gotuje
Muffinki: piekarnik 180 stopni, ok.20 minut ciasto w zależności od foremki i wielkości. Piekarnik 180 stopni, ok 30-40 minut ( najlepiej sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone )
Masa mascarpone: Mieszamy składniki i masę przekładamy w rękaw cukierniczy, lub foliową torebkę z odciętym rogiem i wyciskamy na muffinki, dekorujemy kawałkami limonki :). Wspólne dekorowanie może być świetną zabawą :) Smacznego
Więcej pomysłów na wspólne gotowanie z dziećmi znajdziecie na blogu Junior Gotuje
Fot. Junior Gotuje