W większości tak modnych burger barów znajdziecie pozycję wegetariańską, gdzie kotlet zrobiony jest z ciecierzycy, kaszy jaglanej, pieczarek czy warzyw. W Warszawie powstał nawet całkowicie wegański burger bar - Krowarzywa. Jego właściciele Krzysztof Bożek i Hubert Denis nie jedzą mięsa już od 15 lat . Co nas bardzo cieszy traktują swoich gości uczciwie, nie podają niczego czego sami by nie chcieli jeść czyli GMO, glutaminianu sodu ani mrożonek.

Menu jest krótkie, a nazwy dań bardzo intrygujące - jaglanex, cieciorex, tofex, seitanex i warzywex. Łatwo się domyślić, że chodzi o to z czego zrobiony jest kotlet, (seitan to tak zwane chińskie "mięso" - czysty glutenu, uzyskany poprzez wypłukiwanie skrobi z mąki). Do tego sosy domowej roboty, dodatki z lokalnych produktów, a bułka pieczona jest według własnej receptury na mleku roślinnym.

Burgery wege są pyszne i wcale nie nudne, Ci którzy tam zjedli, na forach internetowych chwalą że smaczne i miła odskocznia od mięsa. Nawet Ci najbardziej sceptyczni szczerze polecają - patrz Maciej Nowak: "Na żadną współpracę z weganami nie pójdę, ale przyznać trzeba, że Krowarzywa to sukces niebywały".

Lokal jest niewielki, urządzony po hipstersku - białe szare, małe drewniane stoliki, tablica kredowa, przed wejściem krzesła i obowiązkowe leżaczki. Przyjemnie i leniwie się tu spędza czas, a krowa jest żywa.

Krowarzywa

Hoża 42, w centrum Warszawy ,

otwarte od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00 - 00:00.

No i na koniec przepis - nie masz kasy na bary? Zrób wegeburgera samemu:

Soczewix - burger z zielonej soczewicy

Soczewix - burger z soczewicy. KrowarzywaSoczewix - burger z soczewicy. Krowarzywa fot. Tomek Pikuła. fot. Tomek Pikuła.

Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm.

Składniki

  • 100 ml zielonej  soczewicy
  • pieczarki
  • 1 średnia  cebula
  • marchewka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.

Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).

Za wszystkich którzy postanowili zostać wege - trzymamy kciuki!