W Sandomierzu na przybyłych gości czekać będą wspaniali producenci jedzenia, wśr ód nich Staszek Mądry (kiełbasa lisiecka), Maciej Jaros (miody pitne), Consonni (ciasta, ciasteczka, kawa i lody), Wojtek Komperda (sery podhalańskie) czy Frontiera (sery owcze). Serów w ogóle nie zabraknie - będzie ponad 200 rodzajów tych wytwarzanych w Polsce oraz około 20 rodzajów z Włoch i Austrii.

Po raz pierwszy na naszej imprezie pojawi się kultowy Browar PINTA, który wyznacza od dwóch lat nowe trendy w polskim browarnictwie. W Sandomierzu zadebiutuje również Cydr Ignaców - pierwszy w Polsce cydr refermentowany w butelce i wytwarzany legalnie przez sadowników z okolic Grójca. Po raz pierwszy będzie można też skosztować legalnej Śliwowicy Łąckiej, której produkcję rozpoczął w listopadzie Krzysztof Maurer.

Spotkacie się też z polskimi winiarzami, m.in. z tymi z okolic Sandomierza, którzy zaserwują blisko 50 rodzajów swojego trunku. Na stoisku gastronomicznym pojawią się świeżutkie szparagi z lubelskich plantacji, będą slowburgery oraz różne rodzaje wiosennych sałat. Dania te przygotuje jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce, Krzysztof Żurek. W sobotę wieczorem, do tańca zaprosi folkowa Czeremszyna, która już niejednokrotnie pojawiała się na slowfoodowych imprezach. To zresztą tylko cz ęść atrakcji. Więcej na stronie: www.czasdobregosera.pl