W tym roku Polska ma zaszczyt gościć najlepszych z najlepszych Wśród nich będą Wojciech Modest Amaro, René Redzepi i Albert Adri?. To piąta w ciągu trzech lat edycja - odbędzie się 26-30 sierpnia. Kucharze swoim "laboratorium" i kulinarnym przystankiem uczynią Suwalszczyznę.

W polskim wydaniu, Cook it Raw połączy wysiłki kilkunastu najbardziej wpływowych i innowacyjnych szefów kuchni i miejscowych myśliwych, rolników, kucharzy oraz artystów. Będą się razem dzielić obyczajami oraz wymieniać pomysłami, łącząc przeszłość i przyszłość polskiej kuchni.

"Filozofia Cook it Raw wspiera wymianę kulturową i wzajemne zrozumienie. Sprzyja dzieleniu się i rozwijaniu umiejętności oraz pogłębianiu wiedzy o innych tradycjach na najprostszym, czysto ludzkim poziomie, buduje przyjaźnie i tworzy atmosferę współpracy między szefami kuchni a przedstawicielami lokalnej społeczności." - tak Alessandro Porcelli, współtwórca CIR, wyjaśnia, czym na przestrzeni lat stał się projekt, którego pomysł narodził się podczas Szczytu Klimatycznego w Kopenhadze w 2009 roku.

Po spotkaniu w Kopenhadze, kolejne wydarzenia z serii Coo it Raw odbywały się we Włoszech, Laponii oraz w Japonii. Teraz przyszedł czas na Polskę, która została wybrana m.in. ze względu na unikalny charakter lokalnego rolnictwa. Organizatorów CIR zafascynowały wyniki raportu International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD ), którego autorzy ocenili, że typ gospodarstw rolnych, jaki dominuje w Polsce - małe , tradycyjne farmy - mogą stanowić realne rozwiązanie dla globalnych problemów rolniczych.

Jednocześnie Polska jest miejscem, gdzie tradycje kulinarne są zagrożone zapomnieniem, a samo dziedzictwo kulinarne Suwalszczyzny było przez długi czas pomijane. Znajdująca się z dala od silnie zurbanizowanych terenów Suwalszczyzna jest miejscem zachwycającym różnorodnością ryb, zwierzyny łownej, ptactwa, roślin i produktów. Jednak, pomimo tego bogactwa, tutejsza tradycyjna kuchnia jest uboga i skromna, a tylko kilku szefów kuchni próbowało nadać jej nowe, współczesne oblicze.

Wybierając Suwalszczyznę na miejsce kolejnego spotkania, organizatorzy CIR mają nadzieję to zmienić. Lokalni producenci tradycyjnej żywności oraz myśliwi będą mieli okazję zaprezentować swoje dziedzictwo kulinarne, dzieląc się rodzinnymi sekretami i wprowadzając szefów kuchni w świat lokalnych specjałów, np. wędzonych sielaw, miodu z lokalnych ziół, tradycyjnego chleba, czy sękacza.

W zamian uczestnicy Cook it Raw, będą wspierać wskrzeszenie tradycji przyrządzania kindziuka - mięsa wędzonego w świńskim żołądku. Tradycję, która w oryginalnej formie przez ostatnie pięćdziesiąt lat praktycznie zamarła na tutejszym terenie. To będzie prezent dla tych, którzy ich gościli.

Spotkanie i wymiana doświadczeń nie ograniczy się jedynie do wiedzy i umiejętności. Dla szefów kuchni Cook it Raw stanowi okazję do odświeżenia własnej wyobraźni i odkrywania genius loci zapomnianego miejsca. Dla lokalnej społeczności, Cook it Raw stanowi okazję do spojrzenia na własną tożsamość kulturową z nowej perspektywy, gdy szefowie kuchni, wykorzystując lokalne, ekologiczne składniki stworzą kulinarne kreacje, jakich dotąd nie widzieli.

Szefowie kuchni:

Albert Adri ? - 41?/ Tickets, Hiszpania

Współtwórca El Bulli, do niedawna uważanej za najlepszą restaurację na świecie, aż do zamknięcia w 2011 roku.

I ? aki Aizpitarte - Le Chateuabriand, Francja

Jego restauracja jest na 15. miejscu w rankingu "World's 50 Best Restaurants".

Wojciech Modest Amaro - Atelier Amaro, Polska

W tym roku jego warszawską restaurację mianowano "Rising Michelin star".

Pascal Barbot - L'Astrance, Francja

Jego restauracja jest na 18. miejscu w rankingu "World's 50 Best Restaurants". Ma także 3 gwiazdki w przewodniku Michelina.

Claude Bosi - Hibiscus, Wielka Brytania

Jego restauracja jest na 94. miejscu w rankingu "World's 100 Best Restaurants". Ma także 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.

Mauro Colagreco - Mirazur, Francja

Jego restauracja jest na 24. miejscu w rankingu "World's 50 Best Restaurants". Ma także 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.

Kobe Desramaults - In de Wulf, Belgia

Jego restauracja jest na 92. miejscu w rankingu "World's 100 Best Restaurants". Ma także 1 gwiazdkę w przewodniku Michelina.

Alexandre Gauthier - La Grenouill?re, Francja

Jego restauracja jest na 81. miejscu w rankingu "World's 100 Best Restaurants". Ma także 1 gwiazdkę w przewodniku Michelina.

Magnus Nilsson - Faviken, Szwecja

Jego restauracja jest na 34. miejscu w rankingu "World's 50 Best Restaurants".

Petter Nilsson - La Gazzetta, Francja

"Szef roku 2010" według GQ Magazine

Daniel Patterson - Coi, USA

Jego restauracja jest na 58. miejscu w rankingu "World's 100 Best Restaurants". Ma także 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.

René Redzepi - Noma, Dania

Jego restauracja jest na 1. miejscu w rankingu "World's 50 Best Restaurants". Ma także 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.

Ana Roš - Hiša Franko, Słowenia

Najbardziej utalentowana spośród słoweńskich szefów kuchni.

Davide Scabin - Combal.Zero, Włochy

Jego restauracja jest na 59. miejscu w rankingu "World's 100 Best Restaurants". Ma także 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.

Ben Shewry - Attica, Australia

Jego restauracja jest na 63. miejscu w rankingu "World's 100 Best Restaurants".

www.cookitraw.org/poland2012