Stare Jabłonki - obok święta sportu na światowym poziomie -  są także ważnym wydarzeniem kulinarnym promującym polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Restauracja Mistrzów Kenwood De'Longhi to niezapomniana kulinarna podróż po całej Polsce. W tegorocznej odsłonie Marek Widomski zaprezentuje kuchnię Małopolski, Łukasz Pielak odkryje tajemnice kuchni Śląska, a Grzegorz Łabuda wykreuje przepyszne smaki wprost z kuchni Pomorza, Jarosław Uściński przygotuje z kolei potrawy kuchni kurpiowskiej.

W niedzielę w trakcie wielkiego finału Restauracji Mistrzów szefem kuchni będzie Karol Okrasa, który zaprezentuje kuchnię Mazowsza.

Każdego dnia zawodów jeden z szefów zaproponuje menu i zostanie Szefem Dnia, a reszta będzie je realizowała wraz z nim. W tegorocznej edycji nie zabraknie też wybranych 12 uczniów szkół gastronomicznych z Warszawy i Olsztyna, którzy będą gotować wspólnie z Mistrzami.

Dla marek Kenwood i De'Longhi - głównych sponsorów wydarzenia - ważne jest propagowanie dobrej polskiej kuchni. Dlatego w tegorocznej edycji gotować będzie ekipa składająca się wyłącznie z polskich szefów, a zaproponowane przez nich dania będą nawiązywać do smaków regionalnych i znajdą się w nich rodzime produkty najwyższej jakości.

Stare Jabłonki to wydarzenie wyjątkowe. Mistrzowie kuchni gotować będą dla mistrzów sportowych. Ale nie tylko. Bo w Restauracji Mistrzów każdy uczestnik imprezy, widz czy sportowiec będzie mógł skosztować wybornej kuchni.