Nowy program naszego ulubionego brytyjskiego kucharza - "Cudowne lato Jamiego" (Jamie Cooks Summer ) - zobaczycie w kuchni+ 14 lipca o 15.30. Nakręcono go przy okazji zdjęć do Ucztowiska Jamiego. W przygotowywaniu pysznych letnich potraw Jamiemu pomagają Levi Roots, brytyjsko-jamajski muzyk reggae oraz włoski szef kuchni Gennaro Contaldo, znany widzom kuchni+ z serii "Dwóch łakomych Włochów". Jamie i jego przyjaciele pokazują, jak samemu uwędzić rybę, upiec kurczaka na ognisku, przygotować pyszne żeberka, a nawet jak zrobić smaczne ciasto... bez piekarnika! Dania zaprezentowane w programie można przygotować wszędzie: na wsi, na kempingu czy w ogrodzie. Przygotujcie się na 55 minut sympatycznego oglądania! W październiku ubiegłego roku mieliśmy okazję obejrzeć na Food Film Fest bardzo ciekawy dokument: "Życzymy Państwu smacznego" (Enjoy Your Meal). Telewizyjna premiera 7 lipca o 22.50. Trwający 55 minut belgijsko-holenderski film dokumentalny, wyreżyserowany przez Walthera Grotenhuisa, opowiada o wpływie importu żywności na środowisko i społeczności lokalne. Dokument zwraca też uwagę na konsekwencje zniesienia ograniczeń w handlu oraz dążenia do zapewnienia konsumentom szerokiego wyboru i dostępu do zróżnicowanej żywności. Jak przekonują bohaterowie filmu, wysokie wymagania dotyczące produktów importowanych powodują spustoszenie w środowisku naturalnym. Produkcja rarytasów dostępnych bez ograniczeń w supermarketach ma swoje ciemne strony. Ryby i skorupiaki są hodowane w stawach zanieczyszczających środowisko. Aby stworzyć nowe pastwiska dla bydła, wycina się ogromne połacie amazońskiej dżungli zamieszkiwanej przez rdzenne plemiona, zaś masowo importowany do Europy groszek cukrowy jest uprawiany przez ubogich mieszkańców Afryki w niemal niewolniczych warunkach. Dwóch Holendrów postanowiło zbadać warunki wytwarzania żywności na przykładzie produktów, z których zamierzają przygotować kolację dla swoich znajomych. Żywieniowe śledztwo zaprowadziło ich na Filipiny, do Kenii i Brazylii.