Statystyczny Polak używa dziennie 7,6 g soli, doprawiając przyrządzane w domu potrawy, przetwory i marynaty - wynika z analiz przeprowadzonych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Tymczasem według zaleceń WHO, dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g, co odpowiada płaskiej łyżeczce. W rzeczywistości spożycie soli jest w Polsce jeszcze wyższe, gdyż przyprawa ta jest obecna w przetworach zbożowych, mięsnych i mlecznych.

Niezdrowy nawyk spożywania zbyt dużej ilości soli to grzech głównie młodych - dziewcząt i chłopców w wieku 13-15 lat oraz mężczyzn w wieku 19-25 lat. W tej ostatniej grupie dzienne spożycie soli jest ponad 3 razy wyższe niż zalecane przez WHO.

Jak ograniczyć spożycie soli? Przede wszystkim - stopniowo redukując ją z posiłków (badania naukowe dowodzą, że wystarczy 48 godzin, by odzwyczaić się od nadmiernego solenia). Zamiast soli używajmy więcej aromatycznych ziół.

Wyeliminujmy z diety słone przekąski oraz ograniczmy spożycie słonych wędlin i serów.