Krzysztof Zajdel jest autorem książki "101 potraw znanych osobistości z Polski i ze świata". Dzięki uprzejmości Autora publikujemy pochodzący z niej przepis na kurczaka w miodzie. Jego autorem jest zmarły niedawno prezydent Czech Václav Havel. Wydaje nam się, że ten wielki polityk (który był jednocześnie miłym, bezpośrednim człowiekiem) nie miałby nic przeciwko, aby uczcić Jego pamięć tym daniem.

Ostry kurczak w miodzie

Składniki

Sos:

  • 1 łyżka smalcu
  • 250 ml wytrawnego białego  wina
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 papryczki  chilli

Sposób przygotowania

Kurczaka nacieramy miodem, cząbrem, tymiankiem, oregano, pieprzem i vegetą. Wino podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim smalec i kostkę bulionową. Dodajemy sos sojowy i drobno posiekane chilli. Stawiamy rondelek na malutkim ogniu, aby sos cały czas był ciepły. Kurczaka umieszczamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy do miękkości (około 2 godzin), polewając często sosem.