Smakowite opowieści o życiu wielokulturowej społeczności nadwiślańskiego miasteczka Nieszawa, którego tradycję od wieków współtworzyli Polacy, Żydzi i Niemcy.

To książka wspomnieniowa napisana przez panią Krystynę Wasilkowską-Frelichowską prezes Towarzystwa Miłośników Nieszawy. Autorka zajrzała do kuchni nieszawskich gospodyń, wysłuchała relacji o przedwojennej przeszłości i ułożyła w całość barwne historie rodziny oraz znajomych, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej. Przygotowania do marcowych imienin wuja Jana rozpoczynały się wczesną jesienią, bo pani domu musiała zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie i zapeklować mięso . Dawne gospodynie wykazywały się wielką pomysłowością oraz zaradnością, potrafiły też przygotować pyszne potrawy z najprostrzych składników.

Pełną smaków i zapachów opowieść ilustrują niepowtarzalne archiwalne fotografie.

Książka ukazała sie nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN SA. Magazyn Kuchnia jest partonem medialnym książki.