Tamka 43 to kawiarnia, winebar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. - Jesteśmy miejscem butikowym, małym, ekskluzywnym, mamy na co dzień zaledwie 34 nakrycia, w porywach do 40 - opowiada właściciel restauracji, pan Paweł Kwiatkowski (w wywiadzie dla Food Service). Nowoczesna sceneria restauracji doskonale współgra z autorskim menu szefa kuchni Roberta Trzópka (wcześniej gotował m.in. w Nomie, El Bulli, Le Manoir), łącz ącym tradycję i nowoczesność. Karta dań jest krótka i przejrzysta, zawsze oparta na produktach najwyższej jakości, sezonowych i lokalnych. W tym roku Tamka 43 po raz pierwszy znalazła się na liście odznaczonych - i to od razu aż trzema sztućcami Michelin. Znaczenie tego wyróżnienie jest tym większe, że tak młoda restauracja zdołała w tak krótkim czasie zdobyć tak znaczącą przychylność inspektorów "czerwonego przewodnika". Trzy sztućce świadczą o doskonałej obsłudze, wyjątkowej atmosferze oraz wystroju, który przypadł do gustu odwiedzającym restaurację "agentom". "Bardzo cieszymy się z tego wyróżnienia. Po wielu prestiżowych wyróżnieniach polskich oraz kilku zagranicznych, 3 sztućce Michelina, to dla nas kolejny znak, że wysiłek, który codziennie wkładamy w budowanie pozycji Tamki 43 na gastronomicznej mapie Polski, nie idzie na marne. Będziemy konsekwentnie realizować naszą filozofię prowadzenia restauracji, tak by w kolejnych latach jej funkcjonowania osiągać jak najlepsze rezultaty i codziennie zaspakajać kulinarne potrzeby naszych gości. To dla nas absolutny priorytet" - mówi Paweł Kwiatkowski, właściciel Tamki 43.