Szwedzka kuchnia jest ściśle powiązana z klimatem i bogactwami natury. Jasne lato i chłodna, ciemna zima sprzyjają obfitości bogatych w smak owoców, jagód i grzybów. Długa linia brzegowa to z kolei stałe dostawy smakowitych ryb i skorupiaków. Ale szwedzka tradycja kulinarna to nie tylko świetne owoce morza . To także doskonała gęsina, sery, moszcz jabłkowy czy smaczne wypieki - konieczny dodatek do pitej w dużych ilościach kawy (słynna szwedzka 'przerwa na kawę' - fika ). Szwecja ma swoje kulinarne zagłębia - południe to węgorze i wspomniana gęsina , tereny położone dalej na północ - kontrowersyjny kiszony śledź (surströmming ), region Buhuslän to połowy homarów . Göteborg słynie z doskonałych owoców morza . Sztokholm to zatrzęsienie restauracji, gdzie kucharze podążają za najnowszymi kulinarnymi trendami. Szwedzcy szefowie kuchni kładą duży nacisk na przygotowywanie potraw na bazie produktów z ekologicznych upraw i hodowli. Warto tu wymienić stołeczną restaurację PM & Vänner uznaną przez szwedzki magazyn kulinarny "White Guide" za najlepszą w kraju. Tegoroczną kulinarną stolicą Szwecji został z kolei Göteborg. Szwedzcy kucharze coraz cz ęściej wygrywają międzynarodowe nagrody, a w świecie tutejsza kuchnia wzbudza coraz większe zainteresowanie. Podczas zeszłorocznego prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or drugie miejsce dla Szwecji wywalczył Tommy Myllymäki. W tym roku, 20 i 21 marca, w Brukseli kucharze z 20 europejskich krajów zmierzą się podczas kulinarnych Mistrzostw Europy Bocuse d'Or Europe, a 12 z nich zakwalifikuje się do Mistrzostw Świata, które odbędą się w styczniu 2013 w Lyonie. Szwecję reprezentować będzie Adam Dahlberg z Adam & Albin Matstudio.

Na podstawie materiałów promocyjnych organizatora.