W tym dniu mistrzowie kuchni gotują dla wszystkich: Ernest Jagodziński - szef kuchni hotelu Intercontinental (na zdjęciu; Ernest jest też Kucharzem Roku 2009 wybranym w plebiscycie magazynu "Kuchnia"), Marcin Suchanek - szef kuchni hotelu Hyatt i Maciej Fabisiak - szef kuchni w Restauracji 99. Rolnicy i przetwórcy ze Stowarzyszenia Polska Ekologia dostarczą szefom kuchni najlepszych certyfikowanych produktów ekologicznych. Przysmaków spróbować będzie można w niedzielę od 12:00 do 18:00.

Sam jarmark potrwa dwa dni. W dniach 7 - 8 stycznia można obejrzeć, kupić i spróbować najlepsze specjały polskiego rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego - żywności wytwarzanej bez nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych konserwantów i organizmów modyfikowanych genetycznie.

Oprócz tego podczas jarmarku odbędą się warsztaty wypiekowe, pokazy i degustacje ciasteczek ekologicznych w formie serduszek Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Prezentacje prowadzi Małgorzata Puzio, prezenterka programów kulinarnych TVP, aktorka, promotorka polskiej żywności ekologicznej w kraju i za granicą, autorka książek "Kuchnia Polska i "Domowy wypiek chleba".

Mile widziane są również rodziny z dziećmi, dla których Fundacja Banku Ochrony Środowiska przygotowała konkursy z nagrodami, pokazy filmów i prezentacje zalet żywności ekologicznej.

Projekt realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cały dochód z jarmarku zasili konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.