Podróżowanie jest ucieczką od świata codziennej rutyny oraz pozwala spojrzeć na życie z innej perspektywy. Nadaje ono rytm, poszerza horyzonty i sprawia, że uczymy się o sobie więcej. Podczas wyjazdu doznajemy nowych smaków, zapachów, poznajemy dalekie kultury i doświadczamy niezapomnianych przygód. Obecna rzeczywistość niestety nie pozwala nam wyjeżdżać, w dotychczasowej formie. Ale mamy na to sposób. Zapraszamy na kulinarną podróż do czterech, najsmaczniejszych miejsc na świecie, które dostępne są na wyciągnięcie ręki! Wystarczy sięgnąć do zamrażarki.

Śródziemnomorski klimat

Tęsknisz za latem w Toskanii? Malowniczymi, krętymi uliczkami śródziemnomorskich miasteczek? Zapachem świeżych ziół i pomidorów? Jest na to sposób! Klasyczny toskański makaron pappardelle, czyli długie i idealnie cienkie wstążki, ze świeżymi liśćmi szpinaku, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i przepysznym kremowym sosem serowo-śmietankowym.
Jeśli zaś masz ochotę na tradycyjne włoskie pierożki to polecamy Ci tortellini z nadzieniem szpinakowym i słodkimi pomidorkami koktajlowymi w kremowym sosie pomidorowym z serem i szpinakiem.
A jeśli wciąż wracasz do wspomnień ze swoich wielkich greckich wakacji – zapraszamy na moussakę, czyli grecką zapiekankę z wołowiną, bakłażanem, cukinią, z sosem beszamelowym oraz mozzarellą. Mamy to! Śródziemnomorski klimat w naszej kuchni prosto od FRoSTY.

embed

Azjatycka przygoda

Na samo wspomnienie orientalnych aromatów, kręci Ci się łezka w oku? Dla zapalonych podróżników do dalekowschodnich krajów przyszykowaliśmy specjalną mieszankę pełną azjatyckich doznań. Danie FRoSTY  Wok Mango Curry to doskonałe połączenie ryżu Basmati z czerwoną papryką, brokułami, groszkiem cukrowym, pędami bambusa oraz mango, ananasem i kasztanem wodnym, doprawione przepysznym mleczkiem kokosowym i curry. Polecamy  szczególnie dla wegan.

Proponujemy też dwa inne azjatyckie dania: intensywnie przyprawione curry z dużymi kawałkami warzyw: kukurydzą, groszkiem, czerwoną papryką, podane z ryżem w kremowym sosie, a także specjalność kuchni indonezyjskiej: Bami Goreng – smażonyakaron z pszenicy durum z soczystymi kawałkami kurczaka i chrupiącymi warzywami (czerwoną i zieloną papryką, bambusem, kukurydzą, cebulą, grzybami mun). Aż chce się jeść, prawda? Jest pewne, że w daniach FRoSTY znajdziecie 100% smaku Azji.

Meksykański temperament

Arriba arriba Mexico! Odkryj kolorowy Meksyk, załóż sombrero i przygotuj pikantne chili con carne! Danie dla prawdziwych torreadorów, w stylu teksańsko-meksykańskim z soczystą, mieloną wołowiną. Przy akompaniamencie ryżu, czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki i aromatycznych przypraw, zapewni idealną sjestę. W ciągu 25 minut, po przygotowaniu go w piekarniku, podróż do Meksyku gotowa!

embed

Ale to nie wszystko! W naszej kulinarnej wyprawie proponujemy także Mexican Chicken – potrawę z soczystymi kawałkami kurczaka, pachnącymi pomidorami, fasolką szparagową, czerwoną i żółtą papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i ryżem, doprawione odrobiną miodu oraz pełnymi aromatu przyprawami.

Natomiast wegańskich fanów Meksyku, w podróż zabierze nas Chili con quinoa – mieszanka czerwonej i czarnej fasoli z kukurydzą, papryką oraz quinoa (białą komosą). To jak? Macie już sombrero na głowie?

Amerykańska alternatywa

Najlepsze burgery zjesz z pewnością w Ameryce. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, każdego roku zjadają ich aż około 50 miliardów! Aby poczuć klimat zachodniej kultury, przygotowaliśmy coś równie pysznego, acz alternatywnego  – trzy propozycje roślinnych burgerów:

  • na bazie batatów z marchewką i cebulą, doprawione aromatycznym estragonem,
  • z kalafiora i brokuła z brązową soczewicą i pietruszką,
  • ze szpinaku, z dodatkiem ziemniaków i czosnku, doprawione bazylią.

Jeśli i Wy mielibyście ochotę przenieść się teraz z Polski do słonecznej Kalifornii burgery FRoSTY z pewnością nieco zrekompensują Wam obecną niepogodę.
Pamiętajcie, mimo COVID-19, granice smaków są stale przejezdne! Pozostaje tylko zabrać się z nami w kulinarną podróż i otworzyć na nowe kulinarne doznania.