SERY
Najwięcej serowych tras znajdziemy we Francji, ale wszystkie zasługują na uwagę, bo prowadzą do świetnych producentów w pięknych regionach Europy.
Francja
• Chcecie poznać tajemnice powstawania słynnych serów z francuskiej Owernii: Bleu d’Auvergne, Cantal, Fourme d’Ambert, Saint-Nectaire, Sale? Szlak La Route des Fromages A.O.P d’Auvergne poprowadzi was prosto do ich słynnych producentów na skraju Parku Regionalnego Wulkanów Owernii: fromages-aop-auvergne.com
• Szlak Sera Comté przebiega blisko granicy ze Szwajcarią. Promujące go biura turystyczne organizują wycieczki z przewodnikiem po farmach i dojrzewalniach comté – klasycznego sera wytwarzanego w tym regionie od trzech tysięcy lat: comte.com
• Camembert – kto lubi ten ser, jedzie do Normandii. Zaczynamy od muzeum (museeducamembert.fr) w miejscowości Vimoutiers, a potem umawiamy się na wizytę w Camembert w serowarni Fromagerie Durand: camembertdurand.fr
Inne trasy we Francji
Szlak sera Brie: fermes-brie.fr
Szlak sera Chabichou: routeduchabichou.fr
Szlak serów Sabaudii: fromagesdesavoie.fr
Sery normandzkie: graindorge.fr
Szlezwik-Holsztyn/Niemcy
Od Lauenburga przez Lubekę, Kilonię i Flensburg aż do Morza Północnego w landzie Szlezwik-Holsztyn czeka was pięćsetkilometrowa trasa pełna serowarni wytwarzających ponad 120 gatunków sera. Aby umówić się na wizytę, wejdźcie na stronę kaesestrasse.sh
Vorarlberg/Austria
Szlak Sera w Lesie Bregenckim: tu wytwarza się ponad 30 gatunków sera, m.in. wspaniałe Alpkäse i Bergkäse. Jeśli znacie język niemiecki, szczegóły znajdziecie na stronie kaesestrasse.at. Informacje po polsku: austria.info/pl/cele-podrozy/regiony-smaku-i-wina/szlak-sera-w-lesie-bregenckim
Włochy
Kraina Parmigiano Reggiano – jeżeli wybieracie się w okolice Parmy, koniecznie zobaczcie, jak powstaje najsłynniejszy ser świata. Świetna mapka z linkami do producentów i terminami zwiedzania na stronie parmigianoreggiano.com
Sycylia/Włochy
Pecorino Siciliano, Ragusano oraz caciocavallo, provola i ricotta na Sycylii smakują wyśmienicie. Tu do pobrania cenny przewodnik po farmach i agroturystyce (z telefonami do rezerwacji wizyt) w basenie Morza Śródziemnego, m.in. na Sycylii.
Słowenia
Dolina rzeki Soczy to nie dość, że zapierająca dech w piersiach kraina, to jeszcze kryjąca tradycyjne farmy wytwarzające doskonałe sery, szczególnie w okolicy Narodowego Parku Triglav:
bohinj.si (zakładka Bohinj Cheese Tour).
Kraj Basków/Hiszpania
Podczas wyprawy po prawie 100 km szlaku poznacie wszystkie etapy powstawania sera Idiazábal z niepasteryzowanego mleka owczego: tourism.euskadi.eus (zakładka The Idiazábal Cheese Trail GR 283).
Inne serowe trasy w Europie
Trasy w sześciu krajach: tastycheesetour.eu
OLIWA
Degustacje oliwy często urządzane są w hotelach i agroturystyce.
Hiszpania
W kraju produkującym najwięcej oliwy na świecie radzimy odwiedzanie starannie wybranych gospodarstw ekologicznych jak to niedaleko Narodowego Parku Sierra Nevada – Nobleza del Sur – produkujące oliwę arbequina najwyższej jakości. noblezadelsur.com
Włochy
Apulia to region, w którym króluje oliwa z oliwek coratina. Wybór miejsc do degustacji i wizyt w gajach oliwnych z drzewami liczącymi 3000 lat znajdziecie na stronie terrachevive.com (zakładka olive oil mills).
Sabine Hills Olive Oil niedaleko Rzymu zobaczycie gaj oliwny z największym w Europie drzewem liczącym 2000 lat w ramach trzygodzinnej wycieczki z degustacją oliwy: conviviorome.com (zakładaka olive-tour).
CYDR I JABŁKA
Wybór tras z rzemieślniczymi cydrami w porównaniu ze szlakami winnymi jest skromny, ale jest kilka świetnych.
Normandia/Francja
Szlak cydru znajduje się okolicach Camembert w sercu regionu Pays d’Auge; oznakowana 40-kilometrowa trasa zaprowadzi was do ponad dwudziestu producentów tego trunku. Mapę z adresami znajdziecie na larouteducidre.fr.
Styria/Austria
Szlak Jabłek w Styrii zwany sadem Austrii to 25-kilometrowa trasa koło Gleisdorf wśród jabłoni, na której odwiedzicie muzeum Dom Jabłek, a przydrożne tabliczki wskażą wam, gdzie skosztujecie słynnego moszczu. austria.info/pl (zakładka szlak-jablek-w-styrii).
Asturia/Hiszpania
Asturia cydrem stoi. Odwiedźcie jednego z najlepszych producentów naturalnego cydru niedaleko Camino de Santiago: sidrafanjul.com (zakładka visitas).
SZYNKA
Kto kocha szynkę parmeńską, jedzie oczywiście do Parmy. Dla zaostrzenia apetytu odwiedza najpierw Museo del Prosciutto w Langhirano. Potem pozostają już tylko odwiedziny u producenta. Informacje o nich na stronie stradadelprosciutto.it i.. .degustacja po wcześniejszej rezerwacji, np. na: salumificiolaperla.it
WINA
Winnice są najpiękniejsze jesienią, ale o każdej porze roku warto ruszyć w drogę w poszukiwaniu ulubionego wina.
Austria
Szlak Wina Dolnej Austrii Weinstraße Niederösterreich zaprowadzi do winnic, gdzie można po drodze bezpośrednio od producentów testować wina i je kupić. Cała trasa liczy 800 km, a to tylko jeden z wielu austriackich szlaków. Inne znajdują się w Burglandzie, Styrii czy Karyntii.
austria.info(zakładka regiony smaku i wina): weinviertel.at.
Morawy
Choć Czechy postrzegane są jako kraina piwem płynąca, na pięknych Morawach produkuje się świetne wina. Morawski Szlak Winny (Moravské vinarské stezky) przygotowano z myślą o rowerzystach. Trasa liczy aż 1200 km i przebiega wśród sadów i winnic (stezky.cz). Na tej stronie znajdziecie interaktywną mapę, która ułatwi wam zaplanowanie trasy
Węgry
To kraj 20 regionów winnic, z których najsłynniejszy jest Tokaj. Warto się wybrać do małych winnic w Abaújszántó oraz do muzeum w Tokaju tokajimuzeum.hu
Inne trasy winne
Chorwacja: slovenika.pl
Niemcy: riesling-shuttle.de
Słowacja: slovakia.travel/pl
Węgry: ieger.com, tastehungary.com, visittokaj.com
Warto zajrzeć
Czekolada w Alzacji
route-chocolat.musee-du-chocolat.com
Wędliny, grzyby, octy we Włoszech
agricoltura.regione.emilia-romagna.it
Więcej o kulinariach w Austrii
austria.info/pl
Sery w Europie
europeancheeseroute.eu