Lubelszczyzna, Roztocze
Lubelszczyzna, Roztocze shutterstock

Kiedy jechać

Lubelskie z puszczami i borami jest na przełomie lata i jesieni łakomym kąskiem dla grzybiarzy. Lato jest też najlepszym okresem na spływ kajakiem po Bugu, ale jeżeli planujesz zwiedzanie i wizytę w Kazimierzu Dolnym, najodpowiedniejsza będzie wiosna.

Gdzie mieszkać

Przystępnie. Pensjonat Noclegi10A leży w samym centrum Zamościa i oferuje nowoczesne, wygodne pokoje z dostępem do wspólnego aneksu kuchennego. Pokoje mają minimum trzy łóżka, a ceny zaczynają się od 115 zł.
Drożej. Hotel Europa w Lublinie leży 100 metrów od Starego Miasta i zajmuje piękną, ponad 150-letnią kamienicę. Z okien rozciąga się panorama na plac Litewski, a rano czeka wyśmienite śniadanie. Noc w dwójce: od 290 zł.

Lubelszczyzna, Kazimierz Dolny nad Wisłą to perła polskiego renesansu. Rocznie miasteczko odwiedza ponad milion turystów. I nic w tym dziwnego, bo jest tu co oglądać, np. rynek z zabytkowymi kamieniczkami, kościół farny lub ruiny zamku królewskiego z XIV-XV w. (na zdjęciu). A to dopiero początek listy atrakcji
Lubelszczyzna, Kazimierz Dolny nad Wisłą to perła polskiego renesansu. Rocznie miasteczko odwiedza ponad milion turystów. I nic w tym dziwnego, bo jest tu co oglądać, np. rynek z zabytkowymi kamieniczkami, kościół farny lub ruiny zamku królewskiego z XIV-XV w. (na zdjęciu). A to dopiero początek listy atrakcji shutterstock

Warto zobaczyć

Wycieczka do wsi Wola Okrzejska będzie podróżą do miejsca narodzin Henryka Sienkiewicza. Polski noblista nie tylko przyszedł tu na świat, ale też spędził pierwsze 9 lat życia. W niewielkim odrestaurowanym dworku, należącym niegdyś do babci Sienkiewicza, działa muzeum poświęcone pisarzowi. Zgromadzono w nim m.in. kilka pamiątek po nim, jego dzieła oraz plakaty filmowe.
Atrakcją są też szumy – skalne progi na rzece Tanew płynącej przy południowym krańcu regionu. Te naturalne platformy powstałe w trzeciorzędzie sprawiają wrażenie wyciętych ostrym narzędziem w kamieniu. Przy każdej z nich nurt przyspiesza, a woda pieni się i hałasuje. Ten efekt geologicznych transformacji najłatwiej zobaczyć, wędrując 17-kilometrową ścieżką Szlak Szumów. Startuje ona nieopodal dworca kolejowego w Suściu, biegnie przez Kościółek, Rebizanty, Rybnicę i wraca.

Tradycyjne drożdżowe placki - cebularze lubelskie z makiem
Tradycyjne drożdżowe placki - cebularze lubelskie z makiem shutterstock



Co jeść

Lubelszczyzna nigdy nie była regionem zamożnym, co w oczywisty sposób kształtowało tutejszą kuchnię. Mało tu więc przepisów na wyszukane potrawy, bez trudu znajdziemy natomiast niezliczone wariacje na temat pierogów, wypieków oraz frykasy z sezonowymi warzywami i owocami.
Ten region Polski jest z pewnością sercem pierogowego świata. Oprócz znanych w całym kraju ruskich jada się tu m.in. pierogi z soczewicą i miętą, a latem z farszem z jagód, truskawek, wiśni bądź jabłek. Powodem do dumy mieszkańców regionu są jednak z pewnością tzw. gryczaki, zwane też pierogami lubelskimi. Farsz przyrządza się z twarogu i kaszy gryczanej, a danie zapieka się w blaszanych formach. Czasami gryczaki podawane są na słodko z dodatkiem śmietany. Kulinarnym hitem Lubelszczyzny są też cebularze. W XIX w. były one codzienną potrawą społeczności żydowskiej żyjącej w Lublinie, Kazimierzu Dolnym i Zamościu. Placki te przyrządza się z mąki, masła, drożdży i mleka, a na ich wierzch wykłada się masę z poszatkowanej cebuli wymieszanej z makiem. Powinno się ją pociąć i posolić na kilka godzin przed wypiekiem tak, by zdążyła puścić sok. Cebularze można dostać niemal we wszystkich piekarniach na Lubelszczyźnie.

Choć mięsa pojawiały się w kuchni lubelskiej nieco rzadziej, nie sposób pominąć kilku tradycyjnych przysmaków. Świeżonka to rodzaj gulaszu wieprzowego przyrządzanego z dużą ilością cebuli. Bardziej wykwintnym daniem jest kaczka po zamojsku. Potrzeba do niego dwóch kaczych tuszek – z jednej usuwa się kości, mięso sieka wraz z suszonymi śliwkami, rodzynkami, orzechami włoskimi i rozmarynem i masą tą nadziewa się drugą kaczkę, a później piecze kilka godzin w piecu. Na imprezach promujących regionalną kuchnię można czasem spróbować dzika kodeńskiego w cieście – mięso marynuje się, piecze, okłada ciastem chlebowym, znów piecze i podaje z konfiturami z porzeczek i żurawiny. To danie czasochłonne, trudno je więc niestety znaleźć w menu restauracji.
Zawiedzeni nie będą także miłośnicy ryb. Lubelszczyzna przoduje w Polsce w liczbie stawów hodowlanych, potrawy ze słodkowodnych ryb są tu więc często spotykane. Wędrując po regionie, trzeba więc znaleźć nieco czasu, by spróbować lina w śmietanie, szynki z karpia czy karasi faszerowanych borowikami z cebulą.

Przeżyj to sam

Płynący wzdłuż wschodniej granicy Lubelszczyzny (i Polski) Bug jest jedną z ostatnich dużych europejskich rzek niemal nietkniętych przez cywilizacyjne zapędy – nie ma tu za wiele śluz, betonowych brzegów, umocnień. Nurt rzeki rozlewa się naturalnie. Kilkudniowy spływ kajakowy pozwoli zanurzyć się w świat natury. Kto ma nieco mniej czasu, powinien wybrać się na teren leśnictwa Jedlanka (niedaleko Parczewa), gdzie wytyczono ponad 3-km trasę „Bobrówka”. Wiedzie ona przez lasy, a dzięki drewnianym kładkom można przechodzić także nad rzeczkami i bagienkami.

Niedaleko Parczewa przebiega szlak 'Bobrówka' - kilkukilometrowa ścieżka edukacyjna zbudowana na drewnianych kładkach
Niedaleko Parczewa przebiega szlak 'Bobrówka' - kilkukilometrowa ścieżka edukacyjna zbudowana na drewnianych kładkach mat. prasowe

Bez tego nie wracaj

Miłośnicy dobrych słodyczy muszą zajść w Lublinie do niedawno otwartej cukierni Anabilis. Lokal prowadzony przez Urszulę Wisowską stawia na tradycyjne metody cukiernicze, wykluczając z oferty wszelkie produkty przemysłowe. Wszystkie używane przez cukierników surowce pochodzą od lokalnych wytwórców: mąka z młyna niedaleko Szastarki, a nabiał z mleczarni z Bychawy i Krzemienia.
I choć produkowanych w cukierni lodów raczej ze sobą nie zabierzemy, to blacha ciasta wytrzyma transport do domu.

Wyroby z lubelskiej cukierni Anabilis przygotowywane są tylko z naturalnych produktów od lokalnych producentów
Wyroby z lubelskiej cukierni Anabilis przygotowywane są tylko z naturalnych produktów od lokalnych producentów anabilis.pl