„Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości" (wydawnictwo Publicat) to druga książka dietetyczki Anny Reguły, tym razem stworzona razem z Kingą Syposz. Pierwsza pozycja, która ukazała się wiosną tego roku, była przewodnikiem „Zdrowo przez supermarket. Jak robić dobre zakupy?". „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości" to zaś książka kulinarna, której tytuł obiecuje pogodzenie ognia z wodą. Bo czyż większość z nas nie marzy o tym, by jeść słodycze i od nich nie chorować?

Głównym sposobem Anny Reguły i Kingi Syposz na uzdrowienie słodyczy jest rezygnacja z cukru i zastąpienie go erytrolem. Można go stosować zarówno do deserów, jak i wypieków, co jest dużym ułatwieniem. Jak zaznaczają - Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne potwierdzają bezpieczeństwo stosowania słodzików w produktach żywnościowych oraz rekomendują zastępowanie nimi cukru stołowego przez osoby z nadwagą i otyłością, a szczególnie przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Autorki zachęcają przy tym, by eksperymentować w kuchni i zrezygnować z cukru na rzecz słodzika. 

(...) zależało nam (...) na trwałej zmianie przyzwyczajeń związanych z przyrządzaniem ciast i deserów. Starałyśmy się pokazać, jak poprzez nawet drobne modyfikacje można osiągnąć pożądane efekty dietetyczne – ograniczyć spożycie cukru i tłuszczów nasyconych albo zwiększyć ilość pełnego ziarna oraz tłuszczów roślinnych.

Książka dla wegan, osób unikających laktozy lub glutenu, początkujących i zaawansowanych

„Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości" polecamy osobom, które od dawna gotują i chcą jeść zdrowiej, ale również tym, którzy dopiero zaczynają gotować i piec. Jest tu bowiem wiele wskazówek, które ułatwiają przygotowywanie słodyczy. Poza tym autorki przygotowały wersje dostosowane do indywidualnych preferencji smakowych i dietetycznych. Przepisy są opatrzone informacjami na temat braku w składzie produktów z glutenem, laktozą czy produktów zwierzęcych; oznaczone są również te słodycze, które zawierają dużo białka. Przy każdym przepisie znajdziemy też wartości odżywcze jednej porcji wypieku czy deseru.

Nie da się jednak nie zauważyć, że proponowane przez Annę Regułę i Kingę Syposz słodycze są kaloryczne. Oczywiście zdarzają się takie, które mają około 100 kcal, ale sporo z nich ma mniej więcej 300 kcal. Z tego powodu autorki proponują przyrządzanie niedużych ilości słodyczy, by lepiej kontrolować liczbę zjadanych porcji. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że zawarte w książce przepisy rzeczywiście umożliwiają przygotowanie nieprzyzwoicie zdrowych słodyczy, ale tylko jeśli zachowamy umiar i nie pochłoniemy dwóch porcji tiramisu na raz (jedna porcja to 364 kcal).

W książce znajdziemy ponad sto przepisów od najprostszych, po te nieco bardziej skomplikowane. Podzielono je następujące rozdziały: Proste i szybkie; Lody, Musy i puddingi; Ciasteczka i muffinki; Serniki i torty. Wszystkie przepisy na słodycze opatrzono estetycznymi i pobudzającymi apetyt zdjęciami Kingi Syposz.

Książka ukaże się na 15 września, a jej patronem medialnym jest Magazyn-kuchnia.pl

Nieprzyzwoicie zdrowe słodycze, Anny Reguły i Kingi Syposz, wydawnictwo Publicat
Nieprzyzwoicie zdrowe słodycze, Anny Reguły i Kingi Syposz, wydawnictwo Publicatmat. pras.