Katarzyna i Zofia Pilitowskie, mama i córka, autorki wydanej w 2018 książki „Jajko", wracają z kolejną książką kulinarną „Ziemniak" (wydawnictwo GW Foksal), która ukaże się 15.09. Tak jak poprzednią w całości poświęciły potrawom z jajkami, tak tym razem wszystko kręci się wokół ziemniaków - wielkiej miłości obu pań od wczesnego dzieciństwa:
Napisałyśmy tę książkę z miłości do ziemniaka, jego unikatowej zdolności do dostosowania się do każdej kuchni, kolorowej różnorodności i umiejętności grania pierwszych skrzypiec, jeśli trzeba.
Zosia przyznaje:
Dla mnie najbardziej liczą się (...) fryty. Fryty, bo nie raz i nie dwa ratowały od śmierci głodowej, kiedy nie było nic bezmięsnego, np. na stacji benzynowej albo u „cioci na imieninach".
Autorki podzieliły przepisy na siedem rozdziałów: Zagniecione, Smażone, Zapiekane, Zlepione, Z ziemniakami dookoła świata i Na słodko. W Zagniecionych znajdziemy przede wszystkim przepisy na potrawy najchętniej jedzone przez Polaków, m.in. knedle ze śliwkami, kopytka, kluski śląskie. Jasno wyjaśniają, gdzie czają się pułapki (bo przecież nawet śląskie łatwo zepsuć), i jak ich uniknąć, co z pewnością przyda się młodym osobom, które chcą gotować jak babcia. W przepisach na zdawałaby się te banalne, ale przecież tak kochane potrawy, znajdziemy uwagi - smaczki, za które uwielbiam tę książkę:
Purée nabierze dodatkowego, transgalaktycznego smaku, jeśli obierki ugotujesz w mleku, które potem dodasz do zagniecionych ziemniaków, a ugotowane łupiny przetrzesz przez sitko i też połączysz z purée.
Uwagę zwraca również bogactwo przepisów z różnych stron świata, od naszych sąsiadów ze Wschodu zaczynając, po inspiracje z dalekich Indii, gdzie również cieni się ziemniaki. W książce znajdziemy, m.in. przepisy na litewskie kakory z marchewką, francuskie naleśniki vonnassiennes, toskańską zupę ribollita alla fattoressa, algierskie chtitha batata (ragoût z ziemniaków i zielonych oliwek). Do tego bywalców krakowskiej kawiarni Katarzyny i Zofii Pilitowskich zapewne ucieszy również to, że autorki dzielą się przepisami na potrawy, które są serwowane w „Rannym Ptaszku".