Lokale gastronomiczne dowożące posiłki na wynos to wygodne rozwiązanie, i zdecydowanie korzystamy z niego coraz częściej. Osoby, którym zależy jednak na regularności, przestrzeganiu zdrowych nawyków i zbilansowanej diecie, wolą jednak zamówić dla siebie z góry i na dłużej od razu pięć posiłków dziennie. Do niedawna takie rozwiązanie kojarzyło nam się z życiem gwiazd, sławnych sportowców i biznesmenów. Dziś jest zdecydowanie szerzej dostępne. W całej Polsce są dziś setki firm oferujących dietę pudełkową, choć częściej używane jest określenie „catering dietetyczny" lub „fit catering". Wybór jest ogromny.

Na pewno warto przeliczyć (wliczając w to czas spędzony na zakupach i gotowaniu oraz produkty, które czasem kupujemy na zapas, a potem wyrzucamy), na ile taka oferta nam się opłaca.

Koszt jednodniowego zestawu waha się zwykle w granicach 45-90 zł (w zależności od miasta, rodzaju diety, używanych składników, rozpoznawalności firmy itp.). Taki zestaw, dostarczany rano lub wieczorem dnia poprzedniego, najczęściej zawiera śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację – a więc pięć posiłków dziennie, w tym np. zupa lub sok bądź smoothie. Są też oferty dla rodzin – box rodzinny dla par lub osób z dziećmi, i oferty biurowe – np. trzy posiłki dziennie dostarczane do miejsca pracy.

Marketingowcy i zatrudnieni w firmach dietetycy przekonują, że zamawiając taki catering np. na miesiąc, nie tylko unikniemy biegania po sklepach, sprawdzania składu lub pochodzenia produktów, stania w kolejkach, dźwigania toreb, rozładowywania zmywarki itd. Zyskamy więcej spokoju i czasu, a przede wszystkim – zdrowie, zgrabną sylwetkę i lepsze samopoczucie. Jedni decydują się na dietę pudełkową z wygody, inni traktują to jako inwestycję w swój organizm. Wiele osób po prostu chce schudnąć i utrzymać zdrowe nawyki na dłużej. Nie brakuje też ofert dla osób aktywnych sportowo, chcących się świadomie odżywiać i poprawiać osiągnięcia.

Zamiast głodówki

Firmy oferujące diety pudełkowe mają ofertę dla wegan, bezglutenowców, karmiących matek, osób nietolerujących laktozy, sportowców, juniorów i osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi.

Większość dietetyków podziela dziś przekonanie, że dieta to nie głodówka. Głodzony organizm broni się i odkłada zapas tłuszczu na później. Bardzo szybko dostosowuje też metabolizm do ilości jedzenia.

Do tego, by osiągnąć efekt chudnięcia, nie jest potrzebna dieta tysiąca kalorii. Lepsze efekty, i bardziej długotrwałe, osiągniemy stosując dietę 1500 czy 1800 kalorii. Ale komu by się chciało liczyć to samemu?

Dostawcy często oferują też indywidualne doradztwo. Dopasowują dietę do stylu życia czy określonych potrzeb zdrowotnych. Popularna jest ostatnio dieta z niskim indeksem glikemicznym – lekarze zalecają taką dietę coraz częściej, nie tylko pacjentom, którym zagraża cukrzyca, ale także przy innych schorzeniach.

Jak wybrać ofertę dla siebie

Polecamy zawęzić ofertę wyszukiwania do firm ze swojego miasta, a także upewnić się, że firma ma odpowiednie uprawnienia i podlega kontrolom. Warto zwrócić uwagę na to, kto opracował w danej firmie plany żywieniowe – najlepiej, gdy robi to doświadczony dietetyk. Posiłki powinny być skomponowane tak, aby zapewniły podaż niezbędnych składników odżywczych.

Niektóre firmy chwalą się na stronach rekomendacją poważanych instytucji, np. Instytutu Żywności i Żywienia.

Już przyglądając się propozycjom menu na stronie firmy, można przekonać się, czy zawierają one świeże i sezonowe produkty. Jeśli dieta jest zgodna z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców, to jest nie tylko rozsądna i zdrowa, ale też bardziej przyjazna dla środowiska. Niektóre firmy chwalą się współpracą z ekologicznymi gospodarstwami czy rzemieślniczymi producentami żywności.

Potem pozostaje już tylko sprawdzić, czy nam smakuje – nie musimy od razu zamawiać jedzenia na dwa tygodnie, miesiąc czy kilka miesięcy. Niektóre firmy mają tzw. wersje próbne (zamawiamy u nich na jeden dzień lub dwa i sprawdzamy, czy nam odpowiada). Tu wiele osób zwraca uwagę na sposób dostawy, zgodność z ofertą, świeżość produktów i przede wszystkim smak potraw. Dla niektórych liczy się też estetyka – w końcu jemy przede wszystkim oczami.

Pomocne mogą okazać się rady osób, które korzystały już z usług danej firmy. W internecie znajdziemy porównywarkę dietetycznych cateringów. Porównamy tu oferty, ceny i przeczytamy opinie klientów. Działa też facebookowa grupa „Catering dietetyczny polecam – nie polecam", która liczy dziś ponad 9 tys. członków.