Jacob Kenedy to ceniony i utytułowany restaurator oraz szef kuchni działający w londyńskim Soho. Specjalizuje się we włoskiej kuchni. Niedaleko swojej restauracji Bocca di Lupo dziesięć lat temu otworzył lodziarnię Gelupo, która jest owocem jego miłości do włoskich lodów. O nich napisał też książkę kulinarną „Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości" (wydawnictwo Znak), która 19 maja trafiła do polskich księgarń.  

Znajdziemy w niej siedemdziesiąt przepisów na lody, sorbety i desery, w tym wegańskie. Już same ich nazwy pobudzają wyobraźnię i kubki smakowe: ricotta z czekoladą i czarnym i pieprzem, granita z czerwonych pomarańczy czy semifreddo z kruchymi ciastkami i kawałkami truskawek. Czy już macie przed oczyma zalane słońcem włoskie uliczki? Jak napisał sam autor we wstępie: 

(…) we włoskich lodach jest coś odrobinę wyjątkowego. Dobre pistacjowe gelati smakują bardziej pistacjowo niż same pistacje, a idealny pomarańczowy sorbet ma taki smak i taką konsystencję, że okazuje się bardziej pomarańczowy niż najlepsza pomarańcza pod słońcem.  

Oprócz przepisów znajdziemy w „Gelato" mnóstwo praktycznych wskazówek, które ułatwią nam przygotowanie tych mistrzowskich lodów. Dlatego książkę polecamy zarówno amatorom mrożonych słodkości, jak i gelataio (czytaj: dżelatajo) - profesjonalistom kręcącym lody.